Skip to main content

Δεμένα τα πλοία, λόγω νέας 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ

Νέα 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε χθες σε νέα συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 6 το πρωί της Κυριακής 31 Ιανουαρίου. Από την απεργιακή κινητοποίηση δεν εξαιρούνται τα πλοία μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων της.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς είπε ότι έως σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματα των ναυτικών και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Εργασίας δεν έχει παρουσιάσει έως σήμερα καμία μελέτη για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το ΝΑΤ, λόγω και της ιδιαιτερότητάς του, σε μία γενική διεύθυνση στο νέο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

«Εκτιμώ ότι πάμε για ολική καταστροφή. Μπορεί να δέχομαι πιέσεις από τους νησιώτες αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς» υπογράμμισε ο γ.γ. της ΠΝΟ και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου να απορροφηθούν από την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που δημιουργείται στο νέο ενιαίο ταμείο.

Η ΠΝΟ σε νέα ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι λόγω ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος δεν μπορεί να γίνει η ένταξη του ΝΑΤ στο ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ αποφάσισε δύο 4ωρες στάσεις εργασίας. Η πρώτη πραγματοποιείται σήμερα απο τις 6.00 έως 10:00 το πρωί και η δεύτερη αύριο Σάββατο την ίδια ώρα.

Το επιμελητήριο Κυκλάδων με χθεσινή επιστολή του προς τον γ.γ. της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά απηύθυνε έκκληση οι κινητοποιήσεις των ναυτικών να μην ξεπερνούν τις 24 ώρες προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες των νησιών. «Στην πραγματικότητα, δεν προκαλείτε καμία ζημία στους δανειστές, στις πολυεθνικές ή τους τραπεζίτες. Βλάπτετε άμεσα και ανεπανόρθωτα, τον νησιώτη παραγωγό, βιοτέχνη και μικροέμπορο, όλους αυτούς δηλαδή που ταξιδεύουν καθημερινά και πληρώνουν εισιτήρια και μεταφορικούς ναύλους, στα πλοία όπου εργάζεστε. Οι επιχειρήσεις έχουν μηδενικά περιθώρια αντοχής, ακόμα και για μία ημέρα αποκλεισμού των νησιών και ιδιαίτερα αυτών που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό» αναφέρεται στην επιστολή του επιμελητηρίου.