Skip to main content

Έγκριση της συμφωνίας για το Brexit και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Άρση του τελευταίου, επίσημου εμποδίου στη διαδικασία του Brexit, με τους ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης που επετεύχθη τον προηγούμενο Οκτώβριο, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από 3 χρόνια. Είχε προηγηθεί η έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το βρετανικό μία ημέρα πριν.

Η έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν περισσότερο τυπική και με λιγότερη συγκίνηση από ό,τι στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο, με τους ευρωβουλευτές να αποχαιρετούν το Ηνωμένο Βασίλειο τραγουδώντας παραδοσιακό ύμνο της Σκωτίας. 

Η Συμφωνία Αποχώρησης θα τεθεί σε ισχύ αύριο τα μεσάνυχτα(ώρα Βρυξελλών). Από το Σάββατο, η Βρετανία δεν θα είναι πλέον μέλος της Ε.Ε. και θα θεωρείται τρίτη χώρα. Θα υπάρξει στη συνέχεια μια μεταβατική περίοδος έως τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες και στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει η Βρετανία να έλθει σε εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε,

Τη λύπη της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ χαιρετίζει ωστόσο την κύρωση της συμφωνίας σχετικά με την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία έτη, η ΕΚΤ έλαβε μέτρα προκειμένου να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας. Η ΕΚΤ τονίζει ότι οι τράπεζες πρέπει τώρα να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή των σχεδίων τους για το Brexit με βάση τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde: «Με μεγάλη λύπη παρακολουθούμε την αποχώρηση των Βρετανών φίλων μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η συμφωνία, όμως, θα θέσει τις βάσεις για μια εύτακτη αποχώρηση η οποία δεν θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Θα εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η αναστάτωση που θα προκαλέσει το Brexit θα είναι η ελάχιστη δυνατή για τους πολίτες, τους εργοδότες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στη ζώνη του ευρώ και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.».

naftemporiki.gr