Skip to main content

F.T.: Το πόκερ του Τσίπρα για το Σκοπιανό

Στη μεγάλη λαϊκή και πολιτική αντίσταση που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι έχει να κάνει με μια σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αναφέρονται οι Financial Times.

Στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι περίπου το 60% των Ελλήνων αντιτίθεται στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία για τη γείτονα χώρα, συμπληρώνεται ότι χιλιάδες διαδήλωσαν για το ζήτημα προ ημερών  και πως προγραμματίζεται νέο ογκώδες συλλαλητήριο την Κυριακή στην Αθήνα.

Υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με το Σκοπιανό», ο συντάκτης διερωτάται τι έχει να κερδίσει ο πρωθυπουργός, λέγοντας συνοπτικά ότι η Εκκλησία που αρχικά τον στήριξε τώρα είναι κατά του συμβιβασμού, ότι η Ν.Δ. του επιτίθεται γιατί δεν ενημερώνει την αντιπολίτευση για τις συνομιλίες με τα Σκόπια και ότι οι ΑΝΕΛ έχουν θέσει το Μακεδονικό στην καρδιά της πολιτικής τους ατζέντας.

«Το να αγγίξει το ζήτημα είναι μια στρατηγική υψηλού ρίσκου για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια χρονιά που πρέπει να γιορτάζει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Ωστόσο, οι διπλωματικές ανταμοιβές είναι δελεαστικές. Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, που θέλει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος και της Ε.Ε. που εξετάζει το θέμα του χρέους, ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να τον αναγάγει ως τον Otto von Bismarck των Βαλκανίων», σημειώνει.

«Ωστόσο», συνεχίζει, «για τους θιγμένους Έλληνες, που είναι υπό την εξουσία των πιστωτών εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, ίσως (ο συμβιβασμός) αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι».