Skip to main content

Ρούβεν Ρίβλιν: Στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ

Από την έντυπη έκδοση

«Κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή» χαρακτήρισε τη δημιουργία κοινής περιφερειακής δύναμης μέσα από τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν, τονίζοντας πως «αυτή η συνεργασία εξυπηρετεί και συνεισφέρει και στην ασφάλεια των δύο χωρών».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος επισκέφθηκε χθες τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, και είναι ο πρώτος πρόεδρος ξένης χώρας που επισκέπτεται το Αρχηγείο Στόλου.

Ο κ. Ρίβλιν σχολίασε ότι βλέποντας από τη χώρα του τη θάλασσα «συναντώ πρώτα την Κύπρο και την Ελλάδα» και εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί και να προοδεύσει η συνεργασία με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι η παρουσία του Ισραηλινού προέδρου στο Αρχηγείο Στόλου στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και προόδου.

Τόσο ο Ισραηλινός πρόεδρος όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμαναν την ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης διακίνησης του θαλάσσιου ενεργειακού πλούτου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο κ. Ρίβλιν επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο «Δανιόλος» και περιηγήθηκε στην περιοχή της ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, για την οποία είπε ότι «τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εδώ άλλαξαν τον ρουν της παγκόσμιας ιστορίας».

Το απόγευμα, ο πρόεδρος του Ισραήλ αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου σε τελετή που έγινε στο Ευγενίδειο.

Την προσήλωσή τους στον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και την αμοιβαία βούλησή τους για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα επαναβεβαίωσαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν. Στη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών που έγινε σε πολύ θερμό κλίμα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της υψηλής τεχνολογίας. Μάλιστα, υπογραμμίστηκε η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη. 

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, όμως, και τις ανησυχίες της Ν.Δ. για την «προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο». Συζητήθηκαν επίσης μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα όπως το Συριακό, το Παλαιστινιακό και η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.