Skip to main content

Οι πρώτες επτά ημέρες του Τραμπ

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Από την ημέρα της ορκωμοσίας του ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έως την απόφαση-σοκ της προηγούμενης Παρασκευής, η πρώτη εβδομάδα του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ήταν σαρωτική. Ο νέος πρόεδρος εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τα πολιτικά του προνόμια και υπέγραψε πλήθος εκτελεστικών εντολών -περίπου πέντε την ημέρα-, οι περισσότερες από τις οποίες υλοποιούσαν στην πράξη τις προεκλογικές του υποσχέσεις: Απέσυρε τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία μεταξύ των 12 χωρών του Ειρηνικού (TPP) και δεσμεύθηκε για την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA με γνώμονα το συμφέρον του Αμερικανού πολίτη. Υπέγραψε διατάγματα για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τις αμερικανικές πόλεις που προστατεύουν παράτυπους μετανάστες.

Η απόφαση όμως που πραγματικά αποδεικνύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εφαρμόζει εμπράκτως όσα υποσχέθηκε προεκλογικά είναι το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή, με το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει τουλάχιστον για 90 ημέρες την είσοδο στις ΗΠΑ σε ταξιδιώτες από επτά μουσουλμανικές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Συρία- και για τέσσερις μήνες την είσοδο προσφύγων στη χώρα.

Οι πρώτες επτά ημέρες της προεδρίας Τραμπ και οι επίσημες πράξεις του έχουν δημιουργήσει μια νέα εθνική πραγματικότητα σε κομβικούς τομείς, από οικονομία, περιβάλλον και ενεργειακή πολιτική μέχρι εμπορικές σχέσεις, υγεία, μετανάστευση και εθνική ασφάλεια. Οι ενέργειές του έχουν προκαλέσει σοκ και δέος στη διεθνή κοινή γνώμη. Η επίσημη ορκωμοσία του συνοδεύθηκε από μαζικές διαδηλώσεις. Οι πρώτες του αποφάσεις ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων. Και τα σκοτεινά σενάρια που υφαίνονται από όσους παρακολουθούν με αγωνία τη συσπείρωση των αντισυστημικών δυνάμεων σε κάθε γωνιά του δυτικού κόσμου αποκτούν διαφορετική διάσταση κάτω τη νέα εθνική πραγματικότητα του Τραμπ. Οι περισσότεροι ήλπιζαν ότι οι υποσχέσεις του προς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ψεύτικα, μεγάλα λόγια που θα τον βοηθούσαν να ανέβει στην εξουσία. Μεγάλα λόγια πολιτικών, που μόλις έλαβαν τη λαϊκή εντολή επιδόθηκαν σε μεγάλες… κωλοτούμπες.

Και όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε εκείνους που στοιχημάτιζαν στην αναδίπλωσή του. Έως τώρα έχει σταθεί πιστός στα όσα υποσχέθηκε σε εκείνους που τον ανέδειξαν με την ψήφο τους. Οι ανορθόδοξες τακτικές του κλονίζουν την εμπιστοσύνη των μεγάλων δυνάμεων. Όχι όμως και των ψηφοφόρων. Και όσο τους έχει στο πλευρό του, θα συνεχίζει ακάθεκτος να ξηλώνει τα θεμέλια εκείνου του συστήματος που οι ίδιοι έχουν απορρίψει.