Skip to main content

Μέρκελ – Σουλτς συμφώνησαν στο ασφαλιστικό

Από την έντυπη έκδοση

Συμφώνησαν και στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών για τις συντάξεις Μέρκελ και Σουλτς, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Την ίδια στιγμή ο ακροδεξιός βουλευτής του κόμματος

«Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)» Πέτερ Μπέρινγκερ εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, στην οποία εκτός των άλλων αποφασίζεται και εάν θα χορηγηθεί η δόση προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν να υπάρξει πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές για τις συντάξεις που πληρώνουν εργοδότες και εργαζόμενοι, στο 20% του ατομικού μισθού το 2025. Το SPD είχε προεκλογικά μιλήσει για πλαφόν 21,8% μέχρι το 2030, από 18,7% που είναι τώρα.

Στην προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον προηγούμενο μήνα στη διάρκεια των διερευνητικών συζητήσεων, οι δυνητικά κυβερνητικοί εταίροι είχαν επίσης συμφωνήσει στη σταθεροποίηση των συντάξεων στο 48% του μέσου μισθού έως το 2025.

Με δεδομένο ότι το ακροδεξιό AfD θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, πρόεδρος στη σημαντική Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου εξελέγη ο Πέτερ Μπέρινγκερ, ο οποίος έχει επικρίνει τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ.

Ο Μπέρινγκερ έχει επίσης ζητήσει τον «άμεσο τερματισμό της παράνομης μαζικής ισλαμικής μετανάστευσης στην Ευρώπη, η οποία απειλεί την ύπαρξή μας».

Παραδοσιακά την προεδρία της συγκεκριμένης επιτροπής αναλαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Αν το SPD δεν μετάσχει τελικά στην κυβέρνηση, τότε θα είναι εκείνο που θα προεδρεύσει της σημαντικότερης επιτροπής της Μπούντεστανγκ.

Εν τω μεταξύ, το πανίσχυρο γερμανικό συνδικάτο μετάλλου IG Metall προχώρησε χθες σε 24ωρη απεργία, με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις. Η IG Metall ζητά αύξηση 8% για τα 3,9 εκατομμύρια μέλη της. Οι εργοδοτικές οργανώσεις προτείνουν αυξήσεις 6,8%, απορρίπτουν ωστόσο το αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας, που επίσης ζητά η IG Metall.