Skip to main content

Αλλαγή σκυτάλης με «καρφιά» στο Μακεδονίας – Θράκης

Με βολές κατά του Αντ. Σαμαρά ξεκίνησε την ομιλία της η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Ορφανό, κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής.

«Όλοι εμείς που θητεύσαμε κάποια στιγμή με τον Κώστα Καραμανλή γνωρίζουμε ότι τον πολιτικό πολιτισμό δεν τον επιβάλεις, αλλά αποτελεί στάση ζωής», είπε η κ. Κόλλια Τσαρουχά, αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε ο ίδιος το Μαξίιμου στον νέο πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. «Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, ότι όλοι εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά ένα σκαλοπάτι που θα πατήσουν οι επόμενοι και πιστεύω και εύχομαι να είναι και καλύτεροι από εμάς», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει προσωπικές στρατηγικές και σε ό,τι αφορά στους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι κόκκινες γραμμές που έχουν ορίσει για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, είναι απαραβίαστες και αδιαπραγμάτευτες.

Απαντώντας στα περί υποβάθμισης του ΥΜΑΘ, η κ. Κόλλια-Τσαρουχά παρατήρησε ότι «θα φανεί στη διαδρομή του χρόνου ποιες είναι οι πραγματικές δυνάμεις της Μακεδονίας και της Θράκης και τον ιστορικό και όχι μόνο ρόλο που έχει να διαδραματίσει».

«Είναι προτεραιότητα μας αυτό το υπουργείο να παραμείνει ένα ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης. Την πολιτική της νέας κυβέρνησης καθορίζει ο νέος πρωθυπουργός και όχι οι διάφορες προσωπικές στρατηγικές», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι «καπηλεία του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας δεν πρόκειται να υπάρξει».

«Για λόγους ιστορικούς, εθνικούς και αναπτυξιακούς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έχει τον δικό του ρόλο και όσοι έχουν στο μυαλό τους ένα υπουργείο χωρίς υπουργείο κάνουν λάθος», σημείωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Γ. Ορφανός, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Ο κ. Ορφανός ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στη νέα υφυπουργό και στην κυβέρνηση, αν και – όπως ανέφερε- δεν τον ικανοποιούν οι πρώτες ενέργειες του Μαξίμου. Κάλεσε τέλος την υφυπουργό να εργαστεί για την επανασύσταση του ΥΜΑΘ «κόντρα σε αυτούς που δεν θέλουν ούτε να ακούγονται τα ονόματα Μακεδονία και Θράκη».

Πηγή: ΑΜΠΕ