Skip to main content

Κοροναϊός: Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη του εμβολίου

Ένας νέος θανατηφόρος ιός, με έως αυτή τη στιγμή 170 νεκρούς στην Κίνα. Τα κρούσματα χιλιάδες – περισσότερα από 7.700 – και η αύξηση τους ραγδαία – περίπου 1.700 μόλις σε ένα 24ωρο. Καμία θεραπεία ωστόσο για την ώρα. Και κανένα εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό, γνωστό απλώς με την επίσημη ονομασία «2019-nCoV». Μολονότι όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα βιώνει μία παρόμοια κατάσταση – οι επιδημίες του Ebola, του Zika και του Mers ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν – είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα ρίχτηκε τόσο άμεσα στη μάχη για την ανάπτυξη του εμβολίου που θα σταματήσει τη διασπορά.

Κινέζοι αξιωματούχοι μοιράστηκαν τον γενετικό κώδικα πολύ γρήγορα. Πρόκειται για μία απαραίτητη πληροφορία, η οποία βοηθά τους επιστήμονες να προσδιορίσουν από πού προήλθε ο ιός, πώς μπορεί να μεταλλαχθεί καθώς διασπείρεται, αλλά και πώς μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους.

Χάρις στην τεχνολογική πρόοδο και τη μεγαλύτερη δέσμευση των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να χρηματοδοτήσουν την έρευνα σε νέες ασθένειες, λύθηκαν τα χέρια των ερευνητικών ομάδων, που έπιασαν αμέσως δουλειά στα εργαστήρια.

Στο εργαστήριο της φαρμακευτικής εταιρείας Inovio, στο Σαν Ντιέγκο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα σχετικά νέο τύπο τεχνολογίας DNA για να αναπτύξουν ένα πιθανό εμβόλιο. Πρόκειται για το «INO-4800» – όπως ονομάζεται σήμερα – το οποίο σχεδιάζεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους έως τις αρχές του καλοκαιριού.

«Από τη στιγμή που η Κίνα παρείχε την ακολουθία του DNA αυτού του ιού, μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία των υπολογιστών του εργαστηρίου μας και να αναπτύξουμε εμβόλιο μέσα σε τρεις ώρες», επισημαίνει στο BBC η Κέιτ Μπρόντερικ, εκ των επικεφαλής στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης της Inovio.

Σύμφωνα με την Μπρόντερικ, πρόκειται για μία καινοτόμα τεχνολογία, κατά την οποία χρησιμοποιείται η ακολουθία του DNA από τον ιό, ώστε να στοχοποιηθούν συγκεκριμένα μέρη του παθογόνου που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα ανταποκριθεί περισσότερο ο οργανισμός.  «Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε τα κύτταρα του ασθενούς ώστε να καταστούν εργοστάσιο για το εμβόλιο, ενισχύοντας τους φυσικούς μηχανισμούς αντίδρασης του σώματος», εξηγεί.

Εφόσον, οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους είναι επιτυχείς, θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες, με την ιδανική προοπτική να μπορεί να ρυθμιστεί η επιδημία έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την Inovio. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να έχει συμβεί έως τότε, η εταιρεία κάνει λόγο για την ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίου.

Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε ένας παρόμοιος ιός – ο Sars – το 2002 – η Κίνα άργησε σημαντικά να ενημερώσει τον κόσμο, με αποτέλεσμα όταν άρχισαν πια οι εργασίες για το εμβόλιο, η επιδημία να έχει πλέον εξασθενήσει.  

Το χρονολόγιο του 2019-nCoV

31 Δεκεμβρίου 2019: Η Κίνα ενημερώνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με ένα κύμα κρουσμάτων τύπου πνευμονίας στη Βουχάν.

1η Ιανουαρίου 2020: Κλείνει η αγορά θαλασσινών / ζώων, ο οποία θεωρείται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.

9 Ιανουαρίου: Ο ΠΟΥ ανακοινώνει ότι η λοίμωξη προκαλείται από νέο τύπο κοροναϊού.

10 Ιανουαρίου: Η Κίνα μοιράζεται τον γενετικό κώδικα του νέου ιού.

11 Ιανουαρίου: Οι επιστήμονες αρχίζουν να εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου – Επιβεβαιώνεται ο πρώτος θάνατος.

13 Ιανουαρίου: Ο ιός εξαπλώνεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό, με κρούσμα στην Ταϊλάνδη.

Έκτοτε αρκετές χώρες κάνουν προσπάθειες να μεταφέρουν πίσω τους πολίτες τους ή κλείνουν τα σύνορά τους – σήμερα μόλις ανακοίνωσε σχετική απόφαση η Ρωσία – σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC