Skip to main content

Τένις: Τιμή και δόξα στον «βασιλιά» Ρότζερ

Ο Ρότζερ Φέντερερ ξανά στην κορυφή. Ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών επέστρεψε για να θαμπώσει τον κόσμο του αθλητισμού, κατακτώντας στα 35 χρόνια του και ύστερα από απουσία έξι μηνών το πρώτο Grand Slam τουρνουά της χρονιάς.

Στον τελικό της Μελβούρνης και στην κατάμεστη Rod Laver Arena, ο σπουδαίος Ελβετός υπέταξε ύστερα από γιγαντομαχία περίπου 3,5 ωρών τον επίσης μέγιστο Ράφαελ Ναδάλ με 3-2 (6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3) και έκανε δικό του το Australian Open για πέμπτη φορά μετά το 2004, 2006, 2007 και 2010.

Με ολοκληρωμένο και πολύ επιθετικό παιχνίδι στις καθοριστικές στιγμές, ο Φέντερερ «ξόρκισε» τον Ισπανό κακό δαίμονά του και ολοκλήρωσε ιδανικά δύο παραμυθένιες εβδομάδες στη Μελβούρνη, που του απέφεραν τον 18ο Grand Slam τίτλο.

Για τον νικητή, που ξέσπασε σε δάκρυα χαράς μετά την επιτυχία του καθώς στο τάι μπρέικ χρειάστηκε να ανατρέψει το προβάδισμα του Ναδάλ με break. Ήταν η πρώτη νίκη επί του Ισπανού άσου σε Major τουρνουά μετά από 10 χρόνια.

Ο 18ος Grand Slam τίτλος κατακτήθηκε πέντε χρόνια μετά τον τελευταίο, που ήταν στο Λονδίνο (Wimbledon) το 2012, ενώ ο Φέντερερ έγινε ο πρώτος αθλητής που κατακτά τόσο σημαντικό τίτλο όντας νούμερο 17 στην παγκόσμια κατάταξη, μετά τον Πιτ Σάμπρας (US Open 2002).

Το ρεκόρ του σε Grand Slam τελικούς είναι πια 18-10 έναντι 14-7 του Ναδάλ, του οποίου πάντως εξακολουθεί να υπολείπεται έντεκα νικών στις μεταξύ τους αναμετρήσεις (12-23). Σήμερα όμως ο Φέντερερ απλά δεν γινόταν να χάσει με 73 winners πόντους, 20 από τους οποίους κατακτήθηκαν με άσους!