Skip to main content

Καλίνινγκραντ: Έφτασε το πρώτο τρένο μέσω Λιθουανίας- «Σπόροι κοινής λογικής μέσα στην αντιρωσική υστερία», λέει το Κρεμλίνο

Εξομαλύνεται η κατάσταση στο ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, όπου έφτασε, μέσω Λιθουανίας, το πρώτο τρένο με εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Πρόκειται για το πρώτο δρομολόγιο που πραγματοποιείται από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τη διαχείριση της διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία, η οποία ελέγχει τη μόνη χερσαία σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Καλίνινγκραντ με την ηπειρωτική Ρωσία, είχε ξεκινήσει να περιορίζει τις εξαγωγές αγαθών υπό τις κυρώσεις της ΕΕ, γεγονός που ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις και απειλές από τη Μόσχα. 

Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, και εξαρτάται από την ηπειρωτική Ρωσία για ένα σημαντικό μέρος των προμηθειών του. Αλλά οι προμήθειες διέρχονται από το έδαφος της Λιθουανίας.

«Είναι πράγματι το πρώτο τρένο που έφτασε μετά την απόφαση της ΕΕ… [είναι] ένα αρκετά σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Άντον Αλιχάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. 

Το τρένο φέρεται να αποτελούνταν από 60 βαγόνια με οικοδομικά υλικά. 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Μερικές φορές, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της αντιρωσικής υστερίας, συναντάμε ακόμη σπόρους κοινής λογικής. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν». 

naftemporiki.gr