Skip to main content

Βενεζουέλα: Απαγόρευση εξόδου στον Γκουαϊδό

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας στον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Εις βάρος του 35χρονου επικεφαλής του Κοινοβουλίου διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, σε μία εξέλιξη που αποκαλύπτει την κλιμάκωση της μάχης για την εξουσία στην άλλοτε πλουσιότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση. 

Τον Γκουαϊδό στηρίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες και διαμηνύουν πώς όλες οι λύσεις παραμένουν στο τραπέζι, ενώ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη στήριξη της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών το συντομότερο δυνατό, ενώ και η Ομάδα της Λίμα, η οποία συστήθηκε το 2017 για την εύρεση ειρηνικής λύσης στη Βενεζουέλα με τη συμμετοχή 14 χωρών της Βορείου και Νοτίου Αμερικής αντιτίθεται στην όποια στρατιωτική επέμβαση. 

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί από τις 21 Ιανουαρίου στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC