Skip to main content

Γαλλία: Έξαλλος με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος της Γερουσίας

Ο πρόεδρος της Γερουσίας (Άνω Βουλή) της Γαλλίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος προέρχεται από την Κεντροδεξιά, θεωρεί ότι «δεν του είναι πλέον δυνατό» να συνεργαστεί με τον ομόλογό του της Εθνοσυνέλευσης (Κάτω Βουλή), Κλοντ Μπαρτολόν, ο οποίος ανήκει στην Κεντροαριστερά, μολονότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τους είχε αναθέσει την αποστολή να συνεργαστούν για να του προτείνουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

«Πρόκειται για βαθιά διαφωνία στην αντίληψη που έχουμε για τους θεσμούς», ανέφερε ο κ. Λαρσέρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αιτία της οργής του προέδρου της Γερουσίας ήταν δηλώσεις του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης ότι θα ήθελε να δει μια κατάργηση της Γερουσίας σαν κοινοβουλευτικού θεσμού.

Ο κ. Μπαρτολόν, μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκρίνει μια μορφή της Γερουσίας η οποία προσεγγίζει το Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει κοινοβουλευτική μορφή.

«Δεν μπορούμε πλέον να εργαστούμε από κοινού. Δεν έχουμε την ίδια αντίληψη για τους θεσμούς», δήλωσε ο κ. Λαρσέρ.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης εκφράστηκε υπέρ της κατάργησης της συνύπαρξης δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, προτείνοντας ένα μοντέλο κοντά σε εκείνο της Γερμανίας, στην οποία το Bundersrat  (Άνω Βουλή) δεν έχει άμεση εμπλοκή στην τρέχουσα νομοθετική δραστηριότητα.