Skip to main content

Γαλλία – Γερμανία: «Ανησυχητική» η απόφαση Τραμπ για τους πρόσφυγες 

Οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κυρίως αναφορικά με τους περιορισμούς στην είσοδο προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, «ανησυχούν» τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι.

«Η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί», είπε ο Ερό, υπογραμμίζοντας πως «η υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αποτελεί υποχρέωσή μας».

«Θα έρθουμε σε επαφή με τον (Αμερικανό) συνάδελφό μας Ρεξ Τίλερσον όταν διοριστεί για να συζητήσουμε σημείο προς σημείο και να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση», συνέχισε ο Ερό, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται να προσκαλέσει τον μελλοντικό Αμερικανό ομόλογό του στο Παρίσι. Σημειώνεται ότι ο διορισμός του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Γερουσία.

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν ότι οποιεσδήποτε κινήσεις προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις πρέπει να συνδέονται με την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία για την ανατολική Ουκρανία.

«Εμείς στη Γερμανία και στη Γαλλία έχουμε μια ξεκάθαρη θέση για τις κυρώσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του. «Ευχόμαστε να εφαρμοστεί η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να αρθούν οι κυρώσεις».

Για τη Συρία, Γκάμπριελ και Ερό επανέλαβαν πως η διαδικασία επίλυσης πρέπει να παραμείνει μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την ελπίδα για μια επανάληψη των συνομιλιών στη Γενεύη «το ταχύτερο δυνατό».

Πηγές: ΑΜΠΕ, γαλλικό πρακτορείο, Reuters