Skip to main content

Σε εξέλιξη η Σύνοδος των χωρών του Νότου

Επενδύσεις, ανάπτυξη, απασχόληση, ασφάλεια, προσφυγικό-μεταναστευτικό και τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας της Συνόδου των Μεσογειακών/Νότων Χωρών της Ε.Ε. βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Διάσκεψη της Λισαβόνας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επίπεδο γεύματος εργασίας, προτού οι επτά ηγέτες προβούν σε κοινές δηλώσεις. Κοινός τόπος, που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην κοινή διακήρυξη της Λισαβόνας, κατά πληροφορίες, μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Αλ. Τσίπρας: Πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Αθήνα και συνεχίζεται στη Λισαβόνα

Με μια ανάρτηση του στο Twitter που συνοδεύεται από φωτογραφίες από τις εργασίες της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της συνόδου των μεσογειακών/νότιων χωρών της Ε.Ε. γεννήθηκε στην Αθήνα και συνεχίζεται σήμερα στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει στην ανάρτησή του: «Στις εργασίες της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε.. Μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Αθήνα & συνεχίζεται σήμερα στη Λισαβόνα».

Κάλεσμα για μετατόπιση από τις πολιτικές λιτότητας

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στη Σύνοδο της Λισαβόνας αναμένεται να διατυπωθεί ένα κάλεσμα προς την Ε.Ε. για μετατόπιση από τις πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές που αφορούν στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην τόνωση της απασχόλησης, αλλά και στον διαμοιρασμό των βαρών και της ευθύνης σε όλα τα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση, την περασμένη Τρίτη, του οικοδεσπότη της Συνόδου, του Αντόνιο Κόστα, ότι μπροστά στην άνοδο «του εθνικισμού, του προστατευτισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας», η Ε.Ε. «έχει ανάγκη από έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και σύγκλισης».

Πηγή: ΑΜΠΕ