Skip to main content

Σοκ και αποστροφή για τα πειράματα

Από την έντυπη έκδοση 

«Σοκαρισμένη» δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αποκαλύψεις για τις δοκιμές εκπομπών ρύπων σε πιθήκους και ανθρώπους από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις ειδήσεις αυτές» δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Μπάρμπαρα Χέντρικς δήλωσε επίσης από τις Βρυξέλλες ότι οι δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους είναι ανεύθυνες ενέργειες. 

«Προκαλεί και πάλι έκπληξη το γεγονός ότι εταιρείες του τομέα του αυτοκινήτου δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους στη συμπεριφορά τους» δήλωσε η υπουργός, δύο χρόνια αφού το σκάνδαλο της παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων κηλίδωσε την υπόληψη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Από την πλευρά της, η διεύθυνση της Volkswagen υπόσχεται την επιβολή εσωτερικών κυρώσεων κατά εκείνων που επέτρεψαν την πραγματοποίηση δοκιμών σε πιθήκους και ανθρώπους για τις επιπτώσεις από την εισπνοή ρύπων, που είναι το τελευταίο της σειράς των σκανδάλων που πλήττει τον κολοσσό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Ματίας Μίλερ, διευθυντής του ομίλου, δήλωσε, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», ότι η πραγματοποίηση δοκιμών σε πιθήκους το 2014, που αποκαλύφθηκε από τους «New York Times», «δεν είναι ηθικές και προκαλούν αποστροφή». «Υπάρχουν πράγματα που απλώς δεν γίνονται… Όλες οι αναγκαίες συνέπειες πρέπει να επιβληθούν» είπε.

Ο Τόμας Στεγκ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του γερμανικού ομίλου, παραδέχθηκε στην εφημερίδα «Bild» ότι ενημερώθηκε για δοκιμές για τη μελέτη των επιπτώσεων της ρύπανσης που προέρχεται από τους κινητήρες ντίζελ της Volkswagen την εποχή της παραποίησης του λογισμικού τους. Ωστόσο επέμεινε ότι εμπόδισε τη διεξαγωγή τέτοιων δοκιμών σε ανθρώπους, μέσω του EUGT, του οργανισμού έρευνας που χρηματοδοτείται από τη Volkswagen και τις ανταγωνίστριές της Daimler και BMW, καθώς και την Bosch.

«Αμερικανοί ερευνητές ήθελαν να πραγματοποιήσουν αυτές τις δοκιμές σε ανθρώπους εθελοντές» εξήγησε. «Απάντησα τότε ότι δεν μπορώ να το επιτρέψω αυτό και αποφασίσθηκε οι δοκιμές να γίνουν σε πιθήκους» πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, αποκαλύφθηκε χθες ότι πραγματοποιούνται στην Ολλανδία εδώ και χρόνια δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα για να μετρηθούν οι επιπτώσεις από την έκθεση στα καυσαέρια, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες.