Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση

Την εφαρμογή της ρήτρας ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που πήραν αύξηση πριν από ένα μήνα, πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. «Να εγκαταλείψετε το σχέδιό σας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Η αρχιτεκτονική του συστήματος που προτείνετε είναι σωστή, αλλά γιατί μας το εμφανίζετε ως δικό σας; Αφού υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε:

  • τη δημιουργία τριών Ταμείων, όπως είχε συμφωνηθεί. «Επιμένουμε στην πρόταση αυτή, Θεωρούμε λάθος το ένα Ταμείο και ότι θα προκαλέσει διαχειριστικό κομφούζιο», είπε.
  • χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
  • αξιοποίηση του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τις παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις
  • εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.
  • και εφόσον είναι απαραίτητο, περικοπή της κρατικής ενίσχυσης στα ευγενή ταμεία.

«Αυτά όμως δεν αρκούν και χρειάζονται ισοδύναμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η κοινωνία δεν θα σφίξει άλλο το ζωνάρι για να αυξηθεί το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλώ σε διάλογο εξπρές για την ακύρωση των αυξήσεων στο Δημόσιο και των διορισμών. Δώσατε αυξήσεις 150 εκατ. ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους και πρωτίστως σ’ αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά γραφεία. Σας καλώ να τις πάρετε πίσω».

«Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλες στρεβλώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων για να εξοικονομήσετε πόρους. Το αντέχετε; Γνωρίζω ότι θα μου πείτε πως «και εσείς τα ίδια κάνατε». Αλλά αυτή η εξομοίωση είναι η ταφόπλακα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του προέδρου της Ν.Δ.

Ασκώντας κριτική στην πρόταση της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέβη ένα ενδιαφέρον περιστατικό. «Μεταθέτετε την λύση του προβλήματος για το 2019. Το κάνετε γιατί γνωρίζετε ότι τότε δεν θα είστε στην κυβέρνηση», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Και ο πρωθυπουργός του έκανε ένα νεύμα σαν να του έλεγε «και μετά»…

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε θετικά για την μεταρρύθμιση Γιαννίτση που προωθήθηκε ανεπιτυχώς την περίοδο Σημίτη. Χρησιμοποίησε μάλιστα την φράση του Τάσου Γιαννίτση για «συλλογική αναγνώριση των λαθών» επισημαίνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είστε οι πρώτοι που αρνηθήκατε οποιαδήποτε προσπάθεια εξορθολογισμού των λαθών» και υπενθυμίζοντας ότι «η τότε ηγεσία του Συνασπισμού ήταν η πρώτη που διαμαρτυρήθηκε στην μεταρρύθμιση Γιαννίτση. Δεν θα αρνηθώ ότι και η δική μας παράταξη δεν βοήθησε. Αλλά υπάρχουν παρεμβάσεις της ΝΔ όπως ο νόμος Σιούφα και Πετραλιά».

 «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Οδηγήσατε την χώρα στα όρια της εξόδους από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία, υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Και σ’ αυτή την συγκυρία επιλέξατε να κάνετε μία κομματική φιέστα. Αυτό δεν είναι πρόσκληση σε διάλογο προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πρόκληση

Αυτό που σας χρεώνουν είναι ότι κοροϊδεύετε συστηματικά τους πολίτες. Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά; Ή μήπως τότε το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο;», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να ζητήσετε συγγνώμη, επιλέξατε να πάτε σε διχασμό. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος,. Μας πάτε πολύ πίσω».

«Το δίλημμα είναι άλλο ανάμεσα στο λαϊκισμό και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση για το ασφαλιστικό. Πρώτα όμως να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας και να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική που πρέπει. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις δεν είδαν το πρόβλημα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε πως τα πρόσθετα μέτρα δημιουργήθηκαν από την διαχειριστική ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σαφές ότι είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης. Εισπράττετε ήδη την κατακραυγή και την απαξίωση από όλες τις κοινωνικές ομάδες είτε φορούν γραβάτα είτε όχι. Αναρωτηθήκατε γιατί οι αγρότες δεν θέλουν να συνομιλήσουν μαζί σας. Μήπως πρέπει να πάτε εσείς στα τρακτέρ, όπως πηγαίνατε τότε;», είπε χαρακτηριστικά.

Για την κυβερνητική πρόταση επί του ασφαλιστικού ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι μία στρεβλή και πολύ χειρότερη εκδοχή του νόμου Λοβέρδου» και πρόσθεσε: «η πρότασή σας επενδύει στον κατακερματισμό της κοινωνίας. Σε μία εποχή που χρειάζεται συναίνεση βάζετε σε πόλεμο τους πάντες εναντίον των πάντων. Το σχέδιό σας ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα, οδηγεί σε σύγκρουση γενεών και δεν λύσει το πρόβλημα. Είναι ένα μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας».

newsroom naftemporiki.gr