Skip to main content

Συνένωση δυνάμεων Amazon, Berkshire και JP Morgan

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού 
[email protected] 

Δυναμική είσοδο στον τομέα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης επιχειρούν τρεις κολοσσοί άλλων κλάδων, σε μία περίοδο που το ζήτημα του κόστους της περίθαλψης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ. Πρόκειται για την Amazon του Τζεφ Μπέζος, της οποίας η επέκταση εντυπωσιάζει και ανησυχεί ταυτόχρονα, την Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, o οποίος θέλει να αφήσει το στίγμα του λίγο πριν παραδώσει τα ηνία της αυτοκρατορίας του, και την JPMorgan Chase, έναν από τους ισχυρότερους παίχτες της Wall Street.

Οι τρεις εταιρείες ανακοίνωσαν ότι ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν μία εταιρεία, η οποία θα προσφέρει -σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον- υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους υπαλλήλους τους στις ΗΠΑ, οι οποίοι υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 1,1 εκατομμύριο. Όπως εξήγησαν θα είναι μία «ανεξάρτητη επιχείρηση, χωρίς κίνητρα κέρδους και περιορισμούς», η οποία θα εστιάζει σε λύσεις τεχνολογίας που θα εγγυώνται στους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους ιατρική κάλυψη «σε λογικό κόστος». «Τα διογκούμενα κόστη της ιατρικής περίθαλψης δρουν σαν πεινασμένη “ταινία”, που τρώει την αμερικανική οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουόρεν Μπάφετ, προσθέτοντας ότι η νέα κοινοπραξία δεν διατείνεται πως έχει την απάντηση στο πρόβλημα, αλλά δεν προτίθεται να το αποδεχθεί ως αναπόφευκτο. 

Τρία κορυφαία στελέχη, ένα από κάθε εταιρεία, ο Τοντ Κομπς της Berskhire, ο Mαρβέλ Σάλιβαν Mπρέχτολντ της JP Morgan και η Μπεθ Γκαλέτι της Amazon, θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το φιλόδοξο project. Ο Μπρέχτολντ μάλιστα έχει εμπειρία στον ευρύτερο τομέα υγείας και φαρμάκου, καθώς πριν ενταχθεί πέρυσι στο δυναμικό της αμερικανικής τράπεζας ήταν επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. 

Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας και τις υπηρεσίες της εταιρείας, η είδηση και μόνο της συμφωνίας για την ίδρυσή της έχει πυροδοτήσει αναταραχή στον κλάδο ασφάλισης και υπηρεσιών υγείας. Οι μετοχές εταιρειών ασφάλισης υγείας Aetna και UnitedHealth δέχθηκαν σφυροκόπημα, ενώ μεγάλες ήταν επίσης οι απώλειες για αλυσίδες φαρμακείων, όπως η CVS Health, Walgreen Boots Alliance, και διανομείς φαρμάκων, όπως οι Cardinal Helath, AmerisourceBergen και McKesson.  Η αντίδραση αυτή της αγοράς αποκαλύπτει πόσο σημαντική θεωρείται η εξέλιξη για τον χώρο.

Αποδίδεται δε εν μέρει στο γεγονός ότι έρχεται να προστεθεί στην εντονότατη φημολογία που θέλει την Amazon να είναι σε διαπραγματεύσεις με διάφορες φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες του κλάδου υγείας, με στόχο να εισέλθει στην αγορά διάθεσης (ή ακόμη και παρασκευής σύμφωνα με ορισμένους) συνταγογραφούμενου φαρμάκου. Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει πραγματικά τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου.