Skip to main content

Ιρλανδός υποψήφιος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Από την έντυπη έκδοση

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν συμμετέχει επισήμως στην κούρσα διαδοχής του Βίτορ Κονστάνσιο στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου. «Η θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, όπως και τα άλλα τρία αξιώματα (της ΕΚΤ) που ανοίγουν στη συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντικοί και σοβαροί ρόλοι και πιστεύω ότι ο Φίλιπ είναι τέτοιου διαμετρήματος που θα τύχει υποστήριξης από τις άλλες χώρες-μέλη» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκαινίασαν την προηγούμενη εβδομάδα τη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου που θα διαδεχθεί τον Βίτορ Κονστάνσιο στη δεύτερη σημαντικότερη θέση της ΕΚΤ και οι επιλογές τους ίσως να προσφέρουν ενδείξεις για τις πολιτικές θέσεις στην «κούρσα» για την επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ, το 2019.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λούις ντε Γκίντος φαίνεται έως τώρα ότι είναι το φαβορί για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Η θητεία του κ. Κονστάνσιο λήγει τον Μάιο, ανοίγοντας μία διετία διαδοχικών αλλαγών σε έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης έχουν προθεσμία έως τις 7 Φεβρουαρίου να παρουσιάσουν τους υποψηφίους και οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν διά ψήφου στις 19 Φεβρουαρίου, πριν από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την τελική απόφαση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. 

Η επιλογή στη θέση του αντιπροέδρου ενός υποψηφίου από χώρα του Νότου θα ήταν ένδειξη ότι στη θέση του κ. Ντράγκι θα διορισθεί υποψήφιος από χώρα του Βορρά, πιθανότατα από τη Γερμανία, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία τους. 

Δίνοντας στην Ιρλανδία για πρώτη φορά μία θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο θα μπορούσε να αλλάξει η παραπάνω δυναμική. Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τον υποψήφιο της Ιρλανδίας, με την ελπίδα ότι ο διορισμός ενός αξιωματούχου από χώρα του Βορρά στην αντιπροεδρία θα επιτρέψει έναν πιο ανοικτό «διαγωνισμό» για την προεδρία της ΕΚΤ.

Ο Ιρλανδός Φίλιπ Λέιν, καθηγητής Οικονομικών με διδακτορικό από το Χάρβαρντ και με θητεία στο Πανεπιστήμιο Columbia προτού επιστρέψει στο Trinity College του Δουβλίνου, έχει αναφερθεί και ως πιθανός υποψήφιος για να αναλάβει καθήκοντα ως επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, το 2019.

Ο 48χρονος Λέιν ανέλαβε στη διοίκηση της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο του 2015 και η θητεία του διαρκεί επτά χρόνια. Έχει επιτελέσει ακαδημαϊκός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και σε διάφορες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ. Πιο πρόσφατα, ο κ. Λέιν είχε ηγηθεί μιας task force στη Φραγκφούρτη που εργαζόταν για τη σύσταση ενός νέου «ασφαλούς ενεργητικού», με βασικό στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και τραπεζών.