Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Διαβουλευόμαστε για αμοιβαία επωφελή λύση

Διαβουλευόμαστε με τους εταίρους ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελης λύση στα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι «διαπραγματεύομαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα», και επισημαίνοντας πως αυτή η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο.

Στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο χαρακτήρισε καλό φίλο, έκανε λόγο για μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, που συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους θεσμούς της Ε.Ε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «για τέσσερα ολόκληρα ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης, στην πραγματικότητα πλήρωνε τις ευθύνες άλλων, κυρίως την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία που αρνείτο να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε».

Πρόσθεσε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Σουλτς πως η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης, την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, πρόσθεσε, έχουμε σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς την επιμονή στο λάθος και στην αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας και χωρίς δημιουργία νέων ελλειμμάτων.