Skip to main content

Ερευνητές του GW σχεδίασαν μια νανο-ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Καρκίνου του πανεπιστημίου George Washington (GW) έχει σχεδιάσει μια νανο-ανοσοθεραπεία που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της νανοτεχνολογίας και της ανοσοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο στόχος αυτού του συνδυασμού νανο-ανοσοθεραπείας είναι η αύξηση της ισχύος των αναστολέων ανοσολογικών σημείων ελέγχου, μια κατηγορία ανοσοθεραπείας με σημαντικά οφέλη μόνο σε ένα μέτριο υποσύνολο καρκινοπαθών, σε ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών.

Ο Rohan Fernandes, PhD, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή και Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου GW, έλαβε επιχορήγηση πάνω από 1,6 εκατομμύρια δολάρια από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για τη μελέτη αυτή, από το βραβείο R37, το οποίο είναι για τους αρχάριους ερευνητές για να τους δώσει την ευελιξία και την ευκαιρία για δημιουργικότητα και καινοτομία, καθώς και πρόσθετο χρόνο για να ξεκινήσουν επιτυχώς τη σταδιοδρομία τους.

Οι ερευνητές θα δουλέψουν με Πρώσικα μπλε νανοσωματίδια (PBNPs) επικαλυμμένα με ανοσολογικά σήματα, που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αναστολείς σημείων ελέγχου.

Το πρωσικό μπλε είναι ένα ανόργανο νανοσωματίδιο που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως χρωστική ουσία. Έχει μοναδικές ηλεκτρικές, οπτικές και μαγνητικές ιδιότητες, οι οποίες καθιστούν το Prussian blue υποψήφιο για διάφορες βιολογικές, φαρμακευτικές και άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της φωτοθερμικής θεραπείας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Fernandes, πιστεύουν ότι η προσέγγιση του συνόλου για την στόχευση των καρκινικών κυττάρων και των γειτονικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που χρησιμοποιούν τα PBNPs κρατάει το κλειδί της μετατροπής των ανοσολογικώς «ψυχρών» όγκων που δεν ανταποκρίνονται σε ανταποκρινόμενους «καυτούς» όγκους.

Μετά τη εξέταση των επιδράσεων των PBNP που χρησιμοποιούνται για τη φωτοθερμική θεραπεία στον όγκο και τα γειτονικά ανοσοκύτταρα, ο Fernandes και η ομάδα του θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του συνόλου της νανο-ανοσοθεραπείας στην εξάλειψη του όγκου και την πρόληψη υποτροπών και θα αξιολογήσει την επιτυχία της νανο-ανοσοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου.

Αν η μελέτη στεφθεί με επιτυχία θα αποτελέσει την ώθηση για την κλινική δοκιμή της νανο-ανοσοθεραπείας, όπως λέει και συμπληρώνει ότι έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από το να επεκτείνουν τα μακροχρόνια οφέλη σε μεγαλύτερο πληθυσμό ασθενών με καρκίνο.

Να σημειωθεί ότι η επιστημονική ομάδα σχεδίασε τη νανο-ανοσοθεραπεία σε συνεργασία με συναδέλφους τους από πανεπιστήμιο του Maryland και του Εθνικού Συστήματος Υγείας των Παιδιών.

Η μελέτη, με τίτλο “Engineered Ensemble Nanoimmunotherapies for Cancer,” θα χρηματοδοτηθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2022.

Πηγή:

https://smhs.gwu.edu/news/gw-cancer-researchers-investigate-nanoimmunotherapies-cancer