Skip to main content

Όταν οι μνήμες εξασθενούν

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Την 74η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς επέλεξαν οι οπαδοί γερμανικών ποδοσφαιρικών ομάδων για να στείλουν το δικό τους μήνυμα «Ποτέ Ξανά». «Το Άουσβιτς αντιπροσωπεύει την καταστροφή όλων των ανθρώπινων αξιών» έγραφε ένα από τα μηνύματα που ανάρτησαν με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα του Ολοκαυτώματος οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας, τρίτης κατηγορίας, Carl Zeiss Jena στο παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου κατά της Preussen Munster. «Ποτέ δεν συγχωρώ, ποτέ δεν ξεχνώ».

Στο Φράιμπουργκ ένα πανό έγραφε «Η Μνήμη δεν είναι αρκετή», συνοδευόμενο από άλλα που επισήμαιναν: «Βγάλτε τον εθνικισμό από τα κεφάλια σας», «Καταπολεμήστε τον σεξισμό», «Όχι άλλος ρατσισμός», «Κάτω όλες οι μορφές αντισημιτισμού». Οι ενδιαφέρουσες αυτές πληροφορίες παρατίθενται σε σχετικό χθεσινό δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε.

Αλλά και στη Βρετανία η γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα Chelsea κυκλοφόρησε ένα καταπληκτικό βίντεο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα του Ολοκαυτώματος, λέγοντας: «Πείτε όχι στον αντισημιτισμό» και «Η διαφορετικότητα μας κάνει δυνατούς».

Οι πρωτοβουλίες αυτές που προέρχονται από ποδοσφαιρικούς συλλόγους έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι συχνές οι εκδηλώσεις ρατσισμού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ή οι χειρονομίες θαυμασμού προς το «σκοτεινό» ευρωπαϊκό παρελθόν.

Στον αντίποδα την Κυριακή, δεκάδες Πολωνοί ακροδεξιοί εθνικιστές επέλεξαν να διαδηλώσουν έξω από το Άουσβιτς, θεωρώντας ότι διαστρεβλώνεται η πολωνική ιστορία! «Ο εβραϊκός λαός και το Ισραήλ κάνουν τα πάντα για να αλλάξουν την ιστορία του πολωνικού έθνους» δήλωσε, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ένας από τους διαδηλωτές του ακροδεξιού Πολωνικού Κινήματος της Ανεξαρτησίας (PiS), το οποίο είχε οργανώσει τη διαδήλωση της Κυριακής.

To PiS είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Πολωνία και κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση με το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Η επιλογή και μόνο του κολαστηρίου ως χώρου διαμαρτυρίας είναι από μόνη της ανατριχιαστική και περιφρόνηση προς τα εκατομμύρια θύματα, είτε ήταν Εβραίοι είτε ήταν Πολωνοί πατριώτες, ομοφυλόφιλοι ή μέλη οποιασδήποτε ομάδας δεν ταίριαζε με τις φυλετικές και αυτοκρατορικές βλέψεις των ναζί. Δυστυχώς οι μνήμες εξασθενούν στην Ευρώπη και οι αντιφασιστικές ευαισθησίες που έφραζαν παλαιότερα τον δρόμο σε κάθε επίδοξο «φυρερίσκο» χάνονται σε επετειακούς λόγους ρουτίνας.