Skip to main content

Θ. Βενιάμης: Να μας επιτραπεί να έχουμε ανταγωνιστικό στόλο

«Η ναυτιλία των Ελλήνων ήταν είναι και θα παραμείνει πρώτη στην παγκόσμια ναυτιλιακή αρένα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης σε χαιρετισμό του στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Όπως είπε, είναι ύψιστη υποκρισία των ευρωπαϊκών ελεγκτικών οργάνων να καταγγέλλουν το ελληνικό φορολογικό σύστημα, το οποίοι οι ίδιοι ακολούθησαν ως μοντέλο για να σώσουν την ευρωπαϊκή ναυτιλία και να μην ακολουθήσει τη μοίρα της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.

«Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι το φορολογικό μας καθεστώς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό κατέπεσε όταν παραθέσαμε στην πολιτεία συγκριτικά οικονομική στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο πιο ακριβή είναι η φορολόγηση του πλοίου και της διαχείρισής του στην Ελλάδα, ειδικά με τον εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας», πρόσθεσε. 

Ακόμη ο κ. Βενιάμης ανέφερε ότι η ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή και μεγάλη διάρκειας οικονομική κρίση, αλλά πρόσθεσε ότι παρόλες τις αντίξοες συνθήκες οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να διατηρούν το μερίδιο του λέοντος στην παγκόσμια ναυτιλιακή κατάταξη. 

«Καλούμεθα να αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι στις φουρτούνες φαίνεται ο καλός ο καπετάνιος. Όμως προϋπόθεση της επιτυχίας μας είναι να μας επιτραπεί σε εθνικό και διεθνές επιπεδο να διατηρούμε τον στόλο μας ανταγωνιστικό», συνέχισε.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε ότι η ναυτιλία παραμένει κοντά στον τόπο της και καθιστά την Ελλάδα ναυτιλιακή υπερδύναμη. «Οι δεσμοί μας με τη χώρα μας είναι στενοί δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η ελληνική ναυτιλία μπορεί να συνεχίσει να διαπρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, υποστήριξε ότι η ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην ανεργία, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας, διαβεβαίωσε ότι οι εφοπλιστές παραμένουν κοντά στην Πολιτεία και στηρίζουν τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, αλλά ζήτησε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών σχολών. 

naftemporiki.gr