Skip to main content

Πάιατ: Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής και αποτελεί ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα, που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στο «Athens Energy Forum 2019» ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι έχει μείνει πολύ προσεκτικά μακριά από τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. «Με ενθάρρυναν τα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Η δική του πολιτική είναι ότι μπορεί να διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά θα προχωρήσει μπροστά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε την έλευση φορτίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα, που ήταν το πρώτο για την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα ακολουθήσουν, όπως είπε, και άλλα δύο από την εταιρεία Μυτιληναίος.

Τόνισε ότι έργα όπως οι αγωγοί TAP, ο ελληνοβουλγαρικός, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η Ρεβυθούσα εμποδίζουν το ρωσικό μονοπώλιο στην περιοχή και εξέφρασε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου αλλά και στην προσπάθεια, όπως είπε, να ανοίξει νέο κεφάλαιο διαλόγου της χώρας μας με την Τουρκία, εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα.

Ο πρέσβης υπογράμμισε, εξάλλου, το ισχυρό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, αναφερόμενος ειδικότερα στις έρευνες υδρογονανθράκων, τις ανανεώσιμες πηγές κ.α.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ