Skip to main content

Γάλλος πρέσβης: Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, άκυρο το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας

Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]

Μήνυμα για τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας έστειλε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο λιμάνι του Πειραιά του ελικοπτεροφόρου Dixmude (L 9015). Ο κ. Μεζονάβ αναφέρθηκε στις συνομιλίες για την περαιτέρω εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις τουρκικές προκλήσεις και για τη γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρέσβης υποδέχθηκε, στο κατάστρωμα του γαλλικού ελικοπτεροφόρου, τους Έλληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο επίσκεψης του Dixmude στη χώρα μας και της προσεχούς συμμετοχής του στην πολυεθνική διακλαδικική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020». Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση και ενημέρωση για τους σκοπούς του πλοίου και για την επόμενη αποστολή του.

Ειδικότερα, το πλοίο αποβατικής κρούσης – ελικοπτεροφόρο Dixmude (L 9015), τύπου Mistral, υπηρετεί στο γαλλικό ναυτικό από το 2012 και κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι αμφίβιες επιθέσεις. Έχει μήκος 199 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα, ενώ το εκτόπισμα του είναι 21.600 τόνοι (με πλήρες φορτίο). Το πλήρωμά του αποτελείται από 200 άτομα (ανάλογα με τις αποστολές μπορεί να φτάσει και τα 450).

Τα πλοία Mistral είναι ικανά να μεταφέρουν και να αναπτύξουν 16 ελικόπτερα NH90 ή Tiger, τέσσερις φορτηγίδες απόβασης, μέχρι 70 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 13 αρμάτων μάχης AMX-56 Leclerc, ή ένα τάγμα 40 αρμάτων μάχης Leclerc και 450 στρατιώτες. Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με ένα νοσοκομείο 69 κλινών, και είναι σε θέση να εξυπηρετούν ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ή με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ειρηνευτικές αποστολές.

Τρία πλοία της κλάσης βρίσκονται σε υπηρεσία με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό (Mistral, Tonnerre και Dixmude), ενώ άλλα δύο ανήκουν στο Πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου.

Μεζονάβ: «Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία»

Κατά την ομιλία του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Μεζονάβ εξέφρασε το ενδιαφέρον της Γαλλίας να αναπτύξει περαιτέρω αμυντικές σχέσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία για την αναβάθμιση των αρεσκάφων Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ανέφερε πως δρομολογούνται εξελίξεις για τα ελικόπτερα NΗ-90.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρέσβης αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την απόκτηση γαλλικών φρεγατών, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες προκειμένου να τελεσφορήσει αυτή η ενέργεια.  Όπως σημείωσε, «βγαίνοντας από μια δεκαετία κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις και η Γαλλία θα είναι συνοδοιπόρος της».

Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης και των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Άγκυρα, ο κ. Μεζονάβ τόνισε πως η Τουρκία «μία χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκτός διεθνούς δικαίου με το παράνομο και κενό μνημόνιο με τη Λιβύη». Όπως είπε ο Γάλλος πρέσβης «και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο θέμα, σημειώνοντας πως η Γαλλία καταδικάζει το μνημόνιο αυτό, το οποίο παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον ο κ. Μεζονάβ σχολίασε τις τουρκικές προκλήσεις και στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας πως «η Τουρκία επιδεικνύει ακτιβισμό και θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη συμπεριφορά».

Ειδικότερα, για το ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ και το οικόπεδο 8, ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε πως η Τουρκία αντιβαίνει στο δίκαιο της θάλασσας και στο δίκαιο των νησιών που δικαιούνται αποκλειστική οικονομική ζώνη», ενώ -όπως είπε- δεν θέλει να κάνει υποθέσεις για τις κινήσεις της Άγκυρας και πιθανή «απάντηση» από τη Γαλλία.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η γαλλική πλευρά «θα σταθεί στο πλάι όλων των εθνών που θα υπερασπιστούν τα δίκαιά τους», όπως οι Έλληνες και οι Κύπριοι. «Εμείς θα είμαστε στο πλευρό όλων των συμμάχων», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μεζονάβ σημείωσε πως το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προαναγγέλοντας τη μόνιμη παρουσία μίας φρεγάτας FREMM.