Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο μεταναστευτικό

Την ανάγκη να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

«Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής, τα οποία έχει δείξει η Τουρκία σε αυτό το πεδίο της πολιτικής, δεν είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Άγκυρας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Εξέφρασε ακομη την ελπίδα να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, για να μη βρίσκεται η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός πολύ μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι προσδοκά από την Τουρκία, να υπάρξει μια αλλαγή στάσης στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, στον οποία και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του ελληνικού λαού, στις προσπάθειες της Κύπρου για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. «Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις. Με συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες οι οποίες είναι ακόμα μπροστά μας. Ελπίζουμε, όμως, ότι αυτήν τη φορά θα μπορεί να βρεθεί μια λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, αυτήν την εθνική τραγωδία, αυτό το μεγάλο πρόβλημα εισβολής και κατοχής, που στοιχειώνει ολόκληρο τον Ελληνισμό, εδώ και 42 χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Ομήρου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος καταφέρνει με τη στήριξη ολόκληρου του κυπριακού λαού, να εξέλθει από το μνημόνιο εντός των επόμενων δύο μηνών. «Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη χώρα μας, η οποία ακόμα βρίσκεται δέσμια ενός τρίτου μνημονίου από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθει μέσα στα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «το μάθημα της Κύπρου και ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος αντιμετώπισε τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και για την Ελλάδα».