Skip to main content

Ανοδική εκκίνηση στο Χ.Α.

Συνέχεια στα ισχυρά κέρδη της Παρασκευής φιλοδοξεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει στηρίγματα στην αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από την Standard & Poor’s αλλά και στη σταθεροποίηση των διεθνών αγορών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.00), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,83% στις 538,77 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,69% στις 149,30 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,98 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 34 μετοχές, πτωτικά τρεις, ενώ δέκα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 3,15% στις 31,77 μονάδες, με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να εμφανίζει σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά, η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται στο 2,94% , η Eurobank στο 2,70% , η Alpha Bank στο 3,37% και η  Εθνική στο 3,61%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 2,5% εμφανίζουν οι μετοχές της ΔΕΗ και του Ελλάκτωρ, ενώ η Viohalco ενισχύεται σημαντικά κατά 2,25%.  Άνοδο κοντά στο 2% σημειώνει και η μετοχή του Μυτιληναίου, ενώ ο ΟΠΑΠ κινείται σε θετικό έδαφος, ενισχυόμενος κατά 2,35%.

Την Παρασκευή, Σε Β- από CCC+ αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο S&P, σε μία κίνηση – έκπληξη, καθώς η αναβάθμιση αναμενόταν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στη σχετική ανακοίνωση ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η απόφαση αντανακλά την τήρηση εκ μέρους της Αθήνας των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει, παρά τα αλλεπάλληλα σοκ, αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι υπολόγιζαν οι αναλυτές.

Οι ειδικοί του S&P βλέπουν ακόμη έναν χρόνο στασιμότητας για την ελληνική οικονομία και στη συνέχεια πιο δυναμική ανάκαμψη. Στο δημοσιονομικό πεδίο αναμένουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% φέτος (έναντι στόχου για 0,5%), το οποίο θα αυξηθεί κοντά στο 2% έως το 2019.

Tην ίδια ώρα, στην Αθήνα θα βρεθούν εντός της εβδομάδας κορυφαίοι ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπορν Ρος και Τζον Πόλσον. Στόχος της παρουσίας τους στην ελληνική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», αποτελεί η ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Σημειώνεται ότι και οι τρεις επενδυτές διαθέτουν μετοχές στις ελληνικές τράπεζες αλλά και άλλες, μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη επίσκεψη επενδυτών – τόσο υψηλού βεληνεκούς – στην Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιεί και την κρισιμότητα της πρωτοβουλίας τους.

«Σκληρή γραμμή» απέναντι στην κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει να εισπράξει άμεσα ανακτήσεις ύψους 523 εκατ. ευρώ από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) κρατάει η διοίκηση της εταιρείας. Το νομικό επιτελείο του ομίλου κατέθεσε αίτηση ανακοπής της ανάκτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών και υποστηρίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε σειρά δεσμεύσεων έναντι του μεγαλομετόχου των ναυπηγείων, Ισκαντάρ Σάφα, τις οποίες και δεν τήρησε.

Πιο ολοκληρωμένο και πιο φιλόδοξο σε σύγκριση «με ό,τι είδαμε πριν», χαρακτήρισε το πρώτο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο συμπλήρωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία πρέπει να γίνει προσαρμογή και κάποιες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν. Υπογράμμισε δε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποτελεί μέρος της ασφάλειας του προγράμματος.

Συνεχίζεται η τεχνική εργασία θεσμών και ελληνικών αρχών και η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ, η οποία επανέλαβε ότι οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν στην Αθήνα σύντομα, μόλις έχουν στα χέρια τους «αρκετές πληροφορίες».

naftemporiki.gr