Skip to main content

Σε ετοιμότητα η Κύπρος για τον κοροναϊό

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σε ετοιμότητα δηλώνει η Κύπρος δια στόματος υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, στο να θέσει σε  εφαρμογή το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών κοροναϊού. Ο υπουργός επεσήμανε ότι τις τελευταίες μέρες ενεργοποιήθηκε η ομάδα δράσης της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιού.

Όπως είπε, η Κύπρος όπως και όλα τα κράτη ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ουσιαστικά έχουν μπει σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα για τέτοιες περιπτώσεις, έχουν ενημερωθεί όλοι οι επαγγελματίες υγείας (νοσοκομεία, Υπηρεσία Ασθενοφόρων κ.λπ.) για το πώς θα ενεργήσουν είτε σε περίπτωση υποψίας περιστατικού, είτε για επιβεβαιωμένο περιστατικό, πώς θα το χειριστούν.

Επίσης, πρόσθεσε «έχουν ενημερωθεί οι επαγγελματίες υγείας και στα σημεία εισόδου, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, όποιοι επιβάτες έρχονται από την Κίνα μέσω άλλων αεροδρομίων, υπάρχει συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που ετοιμάστηκε και βάσει αυτού, αν και εφόσον υπάρξει ύποπτο περιστατικό, τότε μπαίνουν σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα και σήμερα, όπως ενημερωνόμαστε, υπάρχουν επιβάτες που φτάνουν μέσω άλλων χωρών από την Κίνα και θα υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία, ούτως ώστε να γίνεται έλεγχος και αν υπάρχει υποψία για περιστατικό, τότε θα λαμβάνονται τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα που θα διαχειριστεί τα περιστατικά στην περίπτωση που εισέλθουν στην Κύπρο και εάν υπάρξει περιστατικό στην Κύπρο, τότε θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει τον τρόπο που θα δράσουν οι επαγγελματίες υγείας, πού θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί το ύποπτο κρούσμα και εάν επιβεβαιωθεί, ποιες περαιτέρω ενέργειες πρέπει να ληφθούν.

«Όλα αυτά έχουν αποφασιστεί. Θα γίνει σήμερα σύσκεψη με τους αρμόδιους της Hermes Airports για να τα επιβεβαιώσουν όλα αυτά και να υπάρχει απόλυτη συνεργασία. Το πρωί έγινε και ενδοϋπηρεσιακή συνάντηση των Ιατρικών Υπηρεσιών με τον ΟΚΥπΥ για καλύτερο συντονισμό, διότι εάν και εφόσον υπάρξει περιστατικό, θα τύχει χειρισμού από τα νοσοκομεία», είπε κλείνοντας ο κ. Ιωάννου.