Skip to main content

ΗΠΑ: Καταγγελίες στοχοποίησης για πολιτικούς λόγους στο ΥΠΕΞ

Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο καλούν την αρμόδια υπηρεσία εποπτείας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να διεξάγει «επείγουσα έρευνα» ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων στο CNN. Οι εργαζόμενοι του υπουργείου κατήγγειλαν ότι στοχοποιούνται παράνομα για πολιτικούς λόγους και με αφορμή την εργασία τους στην προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Στους εργαζόμενους αυτούς, έχουν ανατεθεί νέα καθήκοντα, πέραν του πεδίου της εξειδίκευσης τους, με τους ίδιους να θεωρούν την εξέλιξη αυτή, ως πράξη εκδίκησης. «Τα γραφεία μας, έχουν ενημερωθεί μέσω αξιόπιστων καταγγελιών ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει απαιτήσει από υψηλόβαθμους διπλωμάτες, με υψηλά επαγγελματικά προσόντα που έχουν υπηρετήσει σε κυβερνήσεις τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων να εργαστούν εκτός του πλαισίου της επαγγελματικής τους εμπειρίας», ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον Γενικό Επιθεωρητή του αμερικανικού ΥΠΕΞ, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Έλιοτ Ένγκελ (υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων) και Ελάιζα Κάμινγκς (υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων). Η επιστολή εστάλη την Παρασκευή.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, πρόκειται για κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων. Στην χειρότερη περίπτωση αποτελεί μία απαράδεκτη ενέργεια εκδίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων στο υπουργείο των Εξωτερικών δηλώνουν ότι έχουν σταλεί σ’ ένα «καθαρτήριο καριέρας» με αφορμή την εργασία και τις προτεραιότητες που είχαν στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ομπάμα κι αναφορικά με γραφεία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, τα οποία η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να θέσει εκτός λειτουργίας.

Ο Ίαν Μος πρώην πεζοναύτης μπήκε στο υπουργείο των Εξωτερικών την περίοδο της κυβέρνησης Ομπάμα και για μία πενταετία εργάστηκε στο γραφείο του Ειδικού Απεσταλμένου για την Διακοπή της Λειτουργίας του Γκουαντάναμο. Στο γραφείο αυτό, είχε αρμοδιότητα στην διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών κι αναφορικά με την μεταφορά δεκάδων κρατουμένων. Ωστόσο, τον Μάιο του 2016 αποσπάστηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ως Διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μος διατήρησε την θέση του, εργαζόμενος για τον σημερινό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. Ο Μος έχει αποσπάσει τα θετικά σχόλια τόσο του Μακμάστερ, όσο και του υπηρεσιακού προϊσταμένου του, για την «υψηλή ποιότητα της δουλειάς του και την ανάλυση πληροφοριών που προσέφερε σε δύο Αμερικανούς προέδρους, τρεις Συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά κι άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης».

Όταν ο Μος επέστρεψε για την ανάληψη καθηκόντων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ τον περασμένο Οκτώβριο, ανέμενε ότι θα επέστρεφε στο προηγούμενο γραφείο του αναφορικά με το Γκουαντάναμο ή ότι θα του δίνονταν εργασία σ’ ένα παρόμοιο αντικείμενο. Ωστόσο, υπό το φόβο άσκησης μιας πειθαρχικής δίωξης εναντίον του ανέλαβε αντικείμενο στο πλαίσιο δράσης του νόμου (Freedom of Information Act -FOIA) σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, στο CNN.

Παρά το γεγονός ότι τα νέα του καθήκοντα περιέχουν πεδία δράσης στα οποία θα μπορούσε ν’ αξιοποιήσει την προηγούμενη εμπειρία του στον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών και στην συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις, στον ίδιο, ανατέθηκαν καθήκοντα για την διαχείριση πληροφοριών και την διεξαγωγή ερευνών κατώτερα της επαγγελματικής εμπειρίας του. Έτσι, τα καθήκοντα αυτά ασκούν ειδικευόμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται περισσότερα από δέκα επίπεδα κάτω από τον βαθμό που έχει ο Μος (GS-14).

Ωστόσο, ο Μος δεν είναι ο μόνος. Τρεις άλλοι αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ που εργάστηκαν σε γραφεία ειδικών απεσταλμένων που οργανώθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα, δήλωσαν στο CNN, ότι προσέλαβαν δικηγόρους μετά την ανάθεση καθηκόντων που τους έγινε και η οποία, ήταν κατώτερη από τον βαθμό τους στο υπουργείο. Οι ίδιοι πιστεύουν πως οι ενέργειες αυτές είχαν πολιτικό κίνητρο. Παράλληλα, οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν έλαβαν πληροφορίες σχετικές με την βάση των μεταθέσεων τους, το πλαίσιο των νέων καθηκόντων τους, αλλά και την χρονική διάρκεια άσκησης των νέων καθηκόντων τους.

Στην επιστολή τους προς τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου, οι Δημοκρατικοί από το Κογκρέσο θέτουν μία σειρά από ερωτήματα, για τα οποία και ζητούν άμεσες απαντήσεις.

Οι μεταθέσεις αυτές, έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς του αμερικανικού ΥΠΕΞ; Υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο υπουργείο; Υπήρξαν κίνητρα πολιτικής εκδίκησης που έπαιξαν κάποιο ρόλο;

«Επιπρόσθετα, με την απαίτηση εργασίας σε αντικείμενα τα οποία δεν είχαν κάποια σχέση με την επαγγελματική τους εμπειρία, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έλαβαν επίσημη προσωπική πληροφόρηση, προκειμένου να τους διευκρινιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στις μεταθέσεις τους, οι νέες τους υπηρεσίες, αλλά και το αντικείμενο των εργασιών τους, στα νέα τους καθήκοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ δήλωσε στο CNN, ότι ζητήθηκε από τα στελέχη αυτά να εργαστούν στο γραφείο της FOIA επί τη βάσει των αναγκών που υπάρχουν «χωρίς καμία αναφορά σε πολιτικά ζητήματα».

«Υπάρχει μία δουλειά που πρέπει να γίνει. Μπορεί να μην είναι μία εντυπωσιακή δουλειά, αλλά είναι σημαντική», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάουερτ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον έχει βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο κριτικής από υψηλόβαθμους διπλωμάτες του υπουργείου του, σχετικά με τις αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών από την μία μεριά, αλλά και τον περιορισμό των προσλήψεων νέων διπλωματών από την άλλη. Από την πλευρά του, το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται στο πλαίσιο σχεδίου αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών με κεντρικό στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των στελεχών, αλλά και την μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Πηγή: CNN