Skip to main content

Αναπτυξιακό κλειδί η ορθή αξιολόγηση των επενδύσεων

Από την έντυπη έκδοση

Τις συνετές επενδύσεις στον χώρο της ναυτιλίας συστήνει ο διευθύνων σύμβουλος της ITCM Σπύρος Αλεξανδρόπουλος. Ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας brokers που εξειδικεύεται στο SnP, μιλώντας στη «Ν» επισημαίνει: «Οι συνετές επενδύσεις και μόνο αυτές είναι αναγκαίες και συγκεκριμένα όσες σκοπεύουν στην ανανέωση του στόλου μιας ναυτιλιακής εταιρείας, με αξιοποίηση συντηρητικού ποσοστού εξωτερικού δανεισμού πάντοτε».

«Είναι αυταπόδεικτο πλέον», προσθέτει, «το γεγονός ότι οι έντονες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τη δυναμική της μελλοντικής ζήτησης ξηρού φορτίου από τμήματα ερευνών και προβλέψεων διαφόρων επενδυτικών οίκων για τα έτη 2014 και 2015 είχαν ως αποτέλεσμα να προκύψει ένας μεγάλος αριθμός παραγγελιών νεότευκτων πλοίων, όπως επίσης και να εμφανιστούν άπειροι επενδυτές εκτός των παραδοσιακών ναυτιλιακών, δύο στοιχεία που συνέβαλαν σημαντικά στη σημερινή εικόνα των τιμών στην αγορά του dry».

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τα επίπεδα «υψηλού δανεισμού» τα οποία, όπως σημειώνει, «αποδεικνύουν ότι ο ουσιαστικός έλεγχος μεγάλου αριθμού πλοίων της ελληνικής ναυτιλίας βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και στο έλεος των τραπεζικών αξιολογήσεων. Και όλα αυτά βάσει αναλύσεων, ‘’έρευνας’’ και διαφόρων ‘’σεναρίων’’». Τονίζει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι η ITCM δεν υιοθέτησε ποτέ τέτοιου είδους στρατηγικές ή πολιτικές στις επενδυτικές της αξιολογήσεις.

Το όραμα

Περιγράφοντας τη στρατηγική της εταιρείας ο κ. Αλεξανδρόπουλος ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να κρατήσουν τη σταθερά ανοδική πορεία και δυναμική στο πλευρό των εφοπλιστών. «Να αναπτυσσόμαστε παράλληλα με τη δική τους ανάπτυξη από τα επιτυχημένα deals που θα εκτελούμε μαζί. Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο ίδιο πλαίσιο, πάντα με τις ίδιες αρχές και το ίδιο προφίλ του εξειδικευμένου και ευέλικτου ‘’SnP boutique office’’» σημείωσε και προσέθεσε: «Είμαστε εδώ πιστεύοντας στην εξέλιξη, έχοντας επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας, σκοπεύοντας να συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε σε όλους μέσα από τη δουλειά μας αλλά και τα αποτελέσματα των πελατών μας ότι αποτελούμε ιδανικό συνομιλητή και συνεργάτη για όσους προσβλέπουν σε επενδύσεις στη ναυτιλία».

Η πορεία

Από την πρώτη στιγμή η εταιρεία διεκδίκησε δυναμικά τη σημερινή της θέση στην ανταγωνιστική αγορά του SnP. Κύρια χαρακτηριστικά της προσπάθειας αυτής ήταν η επιμονή και η συνεχής ενημέρωση με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ITCM αναφέρει στη «Ν» ότι κατά τη γνώμη του τα στοιχεία αυτά που συντέλεσαν ώστε να καταστεί εφικτό να αναπτυχθούν ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της εταιρείας και της αγοράς είναι η εργατικότητα και η ποιότητα των στελεχών της εταιρείας.

«Συγκεκριμένα, το στελεχιακό δυναμικό μας το απαρτίζουν νέοι επαγγελματίες, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με ολοκληρωμένες ανώτατες σπουδές σε σχετικούς με τη ναυτιλία τομείς, όπως π.χ. τη ναυτιλιακή οικονομική, το παγκόσμιο εμπόριο, το ναυτικό δίκαιο και τη ναυπηγική, με εκτεταμένη εμπειρία και πραγματική γνώση της ναυτιλιακής πρακτικής, έμπιστοι, υπεύθυνοι, ανεξάρτητοι, απόλυτα αφοσιωμένοι στις ανάγκες των πελατών μας, με νέες ιδέες και περίσσιο ενθουσιασμό» τονίζει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Το μυστικό

Η απελευθέρωση των brokers της εταιρείας από αναγκαστικές συμφωνίες αποτελεί ακόμη ένα μέσο για την επίτευξη σχέσεων εμπιστοσύνης με την αγορά. «Χρησιμοποιούμε τεχνολογίες αιχμής και αξιόπιστες βάσεις δεδομένων, έχουμε άμεση πληροφόρηση και ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες της Άπω Ανατολής από όπου συλλέγουμε έγκυρη πληροφόρηση καθημερινά.

Η δομή της εταιρείας μας είναι σχεδιασμένη να επιτρέπει τον τακτικό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση στα λειτουργικά έξοδα, ούτως ώστε να απελευθερώνει τα στελέχη μας από την υποχρέωση των ‘’αναγκαστικών deals’’ που έχουν μόνο σκοπό την κάλυψη των εξόδων, ανεξάρτητα από την τάση της αγοράς. Το ‘’broking’’ απαιτεί ήθος, ειλικρίνεια και συνέπεια, χαρακτηριστικά που διασφαλίζονται μόνο από υγιείς επιχειρήσεις με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια», τονίζει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.