Skip to main content

Ουκρανία: Ένοχος για προδοσία ο πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς

Ένοχος για προδοσία, πέντε χρόνια μετά τους τουλάχιστον 100 νεκρούς της Πλατείας Ελευθερίας στο Κίεβο και τις φιλοδυτικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του, κρίθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε σήμερα από δικαστήριο της Ουκρανίας, σηματοδοτεί το συμβολικό συμπέρασμα των βίαιων επεισοδίων του 2014, αν και θα έχει μικρή επίδραση στον ίδιο τον Γιανουκόβιτς που έχει διαφύγει στη Ρωσία και ζει στο τουριστικό θέρετρο Ροστόφ.    

Ειδικότερα, το τριμελές δικαστήριο του Κιέβου έκρινε τον 68χρονο Γιανουκόβιτς ένοχο για προδοσία, ενώ κρίθηκε ένοχος και για το γεγονός ότι ζήτησε τότε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει ρωσικά στρατεύματα για να εισβάλουν στην Ουκρανία αφότου ο ίδιος είχε διαφύγει από τη χώρα. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Η ποινή του, σύμφωνα με το δικαστήριο, θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα συλληφθεί.

Τα γεγονότα του 2014 πυροδότησαν τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία λίγο μετά τη φυγή του Γιανουκόβιτς και η Μόσχα στήριξε τις αποσχιστικές δυνάμεις της ανατολικής Ουκρανίας.

naftemporiki.gr