Skip to main content

Shutdown: Ο υπουργός Εμπορίου προτείνει στους απλήρωτους υπαλλήλους να πάρουν δάνειο

Χωρίς φως στον ορίζοντα, με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τους Δημοκρατικούς σταθερά αμετακίνητους στις θέσεις τους συνεχίζει το shutdown, το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ενόσω περίπου το ένα τέταρτο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παράλυση εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους απλήρωτους υπαλλήλους, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος αδυνατεί να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημά τους, αφού μπορούν να πάρουν δάνειο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.  

Ο Ρος, ο οποίος έκανε μία περιουσία αγοράζοντας εταιρείες σε κίνδυνο στάσης πληρωμής, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε αρχικά την απογοήτευσή του για τους χιλιάδες υπαλλήλους που επηρεάζονται από τη μερική παράλυση και δεν εμφανίζονται στην εργασία τους.

Από την έναρξη του shutdown, στα τέλη Δεκεμβρίου, περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται αμισθί ή να μην εργάζονται καθόλου. Πολλοί έχουν αναγκαστεί να αποταθούν σε υπηρεσίες αρωγής ανέργων και κοινωνικά παντοπωλεία ή καταβάλουν προσπάθειες να βρουν μία νέα θέση εργασίας, προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Αυτό όμως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρος σε συνέντευξή του στο CNBC, δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην πάρουν δάνειο. Βλέπουμε πολλές διαφημίσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που το κάνουν», δήλωσε ο Ρος για να προσθέσει ότι η κατάσταση δεν αποτελεί «δικαιολογία για κρίση ρευστότητας», λόγω του shutdown.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού του. Αν και δεν άκουσε τις δηλώσεις του Ρος, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι καταλαβαίνει το νόημά τους. «Ίσως θα έπρεπε να το είχε διατυπώσει διαφορετικά», υποστήριξε σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ.

Μία – μικρή ομολογουμένως – ελπίδα να τερματιστεί το αδιέξοδο στις ΗΠΑ έσβησε χθες, όταν η Γερουσία καταψήφισε δύο διαφορετικά νομοσχέδια.

Το πρώτο νομοσχέδιο ικανοποιούσε το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη χρηματοδότηση (5,7 δισ. δολ.) του τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, με αντάλλαγμα την προστασία των λεγόμενων Dreamers (τους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη παιδιά), την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως οι Δημοκρατικοί. Το δεύτερο προέβλεπε επιμήκυνση της χρηματοδότησης για τις υπηρεσίες που επί του παρόντος είναι κλειστές, έως τις 8 Φεβρουαρίου.

naftemporiki.gr