Skip to main content

Βλέποντας μέσα στο σώμα του ασθενούς χωρίς νυστέρι, μέσω AR

Τη δυνατότητα να δουν το εσωτερικό του σώματος του ασθενούς που εξετάζουν ευρισκόμενοι από πάνω του, χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία να χρησιμοποιούν νυστέρι ή άλλου είδους επεμβατικές τεχνικές παρέχει στους γιατρούς νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές του University of Alberta, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR).

Το σύστημα, ονόματι ProjectDR επιτρέπει την προβολή εικόνων και δεδομένων από αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες απευθείας πάνω στο σώμα του ασθενούς, οι οποίες ακολουθούν την κίνησή του. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα έδειχνε στους γιατρούς την εσωτερική ανατομία του ασθενούς εντός του πλαισίου του σώματος» εξηγεί ο Ίαν Γουάτς, τελειόφοιτος επιστήμης υπολογιστών και developer του ProjectDR.

Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει ένα σύστημα motion-tracking που χρησιμοποιεί κάμερες υπερύθρων και σημάδια πάνω στο σώμα του ασθενούς, καθώς και έναν projector για προβολή των εικόνων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Γουάτς, το δύσκολο είναι η εικόνα να ακολουθεί το σώμα του κατά την κίνησή του- και το πρόβλημα αυτό λύνεται χάρη σε ειδικό λογισμικό που έχει φτιάξει ο Γουάτς, το οποίο κάνει όλα τα στοιχεία του συστήματος να συνεργάζονται αρμονικά.

Όσον αφορά στις εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής, ο Γουάτς- που την ανέπτυξε μαζί με τον επίσης τελειόφοιτο Μάικλ Φίεστ- τονίζει πως είναι πάρα πολλές: Από την εκπαίδευση μέχρι τη φυσιοθεραπεία και τη λαπαροσκοπική χειρουργική και ίσως και τον σχεδιασμό εγχειρήσεων. Επίσης, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει μεμονωμένες εικόνες, πχ μόνο τους πνεύμονες ή τα αιμοφόρα αγγεία, ανάλογα με το τι θέλει να δει ο γιατρός.

Αυτή τη στιγμή ο Γουάτς εξελίσσει το ProjectDR, με σκοπό τη βελτίωση της αυτόματης ρύθμισης του συστήματος και την εισαγωγή νέων τμημάτων, όπως αισθητήρες βάθους. Επόμενο βήμα θα είναι η δοκιμή του σε εργαστήρια προσομοίωσης εγχειρήσεων και πραγματικά χειρουργεία, για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητά του υπό κανονικές κλινικές συνθήκες.