Skip to main content

Ιταλία: Την Τετάρτη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον εκλογικό νόμο

Την ετυμηγορία του για τον εκλογικό νόμο θα εκδώσει την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, σε μια απόφαση η οποία αναμένεται να επηρεάσει τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Ο εκλογικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2015, δίνει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, κάτω σώμα του κοινοβουλίου, στο πρώτο κόμμα ή στον πρώτο συνασπισμό κομμάτων, εξασφαλίζοντάς τους την απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, μετά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης που πρότεινε ο τέως πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, η Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου, είναι εξίσου απαραίτητη με τη Βουλή για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η Γερουσία ωστόσο εκλέγεται με αναλογικό σύστημα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε θεσμικό κοινοβουλευτικό αδιέξοδο, με μεγάλες διαφορές στον κομματικό συσχετισμό ανάμεσα στη Βουλή και στη Γερουσία.

Μία ξεκάθαρη απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές ακόμη και τον Ιούνιο του 2017, ενώ, σε περίπτωση που η απόφαση έχει πιο περίπλοκο χαρακτήρα, οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν κοντά στο τέλος της πενταετούς θητείας Βουλής και Γερουσίας, στις αρχές του 2018.

naftemporiki.gr