Skip to main content

Αντιπαράθεση για τη διαβίβαση ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ

Κόντρα μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και του αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη προκαλεί η διαβίβαση του συνόλου των ασφαλιστικών οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ο βουλευτής της Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για αναλγησία και το Υπουργείο απαντά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του η πράξη αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Όσον αφορά τις κατηγορίες της Ν.Δ., το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει καταστήσει σαφές ήδη από τις 21 Δεκεμβρίου ότι «η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή. Καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση. Κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται».

Ο κ. Μηταράκης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση «στην αγωνία της να στηρίξει ταμειακά το ασφαλιστικό μόρφωμα του κ. Κατρούγκαλου».

«Τώρα, επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χωρίς κανένα κριτήριο ύψους και εισπραξιμότητας μεταφέρει όλες τις εκτός ρύθμισης οφειλές στο ΚΕΑΟ. Χωρίς να έχει φροντίσει πριν ούτε καν για τη στελέχωση και στήριξη της υπηρεσίας. Και αποδεικνύοντας ότι, όταν δεν μπορείς να πιάσεις την μεγάλη εισφοροδιαφυγή, θα την πληρώσουν και πάλι οι “μικροί”» αναφέρει.