Skip to main content

Μηνύματα συνεργασίας από Βρυξέλλες – Βερολίνο

Έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν Βερολίνο και Βρυξέλλες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των διεθνών πιστωτών της.

Σχολιάζοντας την χθεσινή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όταν θα σχηματιστεί. Περιμένει, ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ήδη συναφθείσες συμφωνίες.

«Είναι σημαντικό για εμάς τα μέτρα της νέας κυβέρνησης να στοχεύουν στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Έτοιμη να συζητήσει με τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντική πρόοδο και τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τη βοήθειά της προς τη χώρα.

Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει μετανιώσει για τη δήλωσή του ότι θα προτιμούσε να βλέπει οικεία πρόσωπα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζονται από την προεκλογική περίοδο, πριν τις ευρωεκλογές, και υπενθύμισε ότι και παλαιότερα είχε διευκρινίσει πως η λέξη οικεία πρόσωπα προσφέρεται για πολλαπλές ερμηνείες.

Εξάλλου, και ο Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να δουλέψει από κοινού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βάση των κοινών κανόνων και συμφωνιών και να την υποστηρίξει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε, τελεί εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, με την οποία, όπως ανέφερε, ασφαλώς θα συνεργαστεί.

Επισήμανε πάντως για άλλη μια φορά ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. 

Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους είπε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος τάχθηκε εναντίον κάθε ιδέας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Ερωτηθείς, κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο των Υπουργών, για το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ είπε: «Έχουμε κάνει πολλά για να το ελαφρύνουμε (…) Θα επιστρέψουμε στο θέμα της βιωσιμότητας, μετά το τέλος της πέμπτης αξιολόγησης».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα συζητηθούν στο πλαίσιο του τακτικού διαθεσμικού γεύματος εργασίας που έχει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στην ατζέντα του Eurogroup η Ελλάδα

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αλλά και το θέμα της παράτασης του προγράμματος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την παραχώρηση ενός επαρκούς χρονικού διαστήματος στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Το Eurogroup έχει ήδη δώσει δίμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ