Skip to main content

Ποινή φυλάκισης στον κληρονόμο της Samsung

O κληρονόμος της Samsung, Λι Τζέι Γιονγκ, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης από ανώτερο δικαστήριο στη Νότια Κορέα.

Όπως αναφέρει το BBC, η συγκεκριμένη υπόθεση δωροδοκίας αποτελεί επανεκδίκαση μιας προηγούμενης στην οποία εμπλεκόταν και η πρώην πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκέουν-χιε, που φυλακίστηκε επίσης για δωροδοκία και διαφθορά.

Ο Λι είναι ντε φάκτο επικεφαλής της Samsung Electronics από το 2014, και η απόφαση του δικαστηρίου είναι πιθανόν να έχει συνέπειες ως προς το μέλλον του ρόλου του στον τεχνολογικό κολοσσό.

Τα νέα προκάλεσαν πτώση της μετοχής της Samsung πάνω από 4% πριν αρχίσουν να ανακτούν έδαφος. H φυλάκιση του Λι αναμένεται να τον απομακρύνει, προσωρινά τουλάχιστον, από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον κολοσσό, ενώ ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει κενό ηγεσίας, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση αποφάσεων της Samsung σε μελλοντικές, μεγάλης κλίμακας επενδύσεις.

Ο Λι ανέλαβε την ηγεσία της εταιρείας όταν ο πατέρας του, Λι Κουν-χι, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή το 2014. Ο Λι Κουν-χι πέθανε το 2020, οδηγώντας σε εικασίες για αλλαγές στη Samsung, καθώς οι κληρονόμοι του θα μπορούσαν να αναγκαστούν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή πληρωμές μερισμάτων για να καλύψουν έναν τεράστιο φόρο κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Λι «ενεργά προέβη σε δωροδοκίες και έμμεσα ζήτησε από την πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να διευκολύνει την ομαλή μετάβασή του» στην ηγεσία της Samsung. «Είναι πολύ ατυχές που η Samsung, η κορυφαία εταιρεία της χώρας και υπερήφανος διεθνής πρωτοπόρος, επανειλημμένα εμπλέκεται σε εγκλήματα όποτε υπάρχει αλλαγή στην πολιτική εξουσία».

Το δικαστήριο βρήκε τον Λι ένοχο δωροδοκίας, υπεξαίρεσης και απόκρυψης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αξίας περίπου 8,6 δισ. γουόν (7,8 εκατ. δολαρίων) και πρόσθεσε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή συμμόρφωσης που δημιούργησε η Samsung πέρυσι δεν λειτουργεί πλήρως ακόμα.

Η ομάδα υπεράσπισης του Λι εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση. Σημειώνεται πως ο κληρονόμος της Samsung έχει ήδη εκτίσει χρόνο υπό κράτηση που αναμένεται να μετρήσει ως προς την ποινή του, αφήνοντάς του 18 μήνες ακόμα για να εκτίσει.