Skip to main content

Ανακατανομή 3,9 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας προσφύγων

Την ανακατανομή 3,9 δισ. ευρώ από τους πόρους EE Grants για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας προσφύγων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Πρόκειται για δομές, οι οποίες τυγχάνουν της διαχείρισης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Οι συγκεκριμένοι πόροι προέρχονται κυρίως από άλλα προγράμματα του EE Grants.

]H συμφωνία, συγκεκριμένα, προβλέπει ότι τυχόν επιπλέον κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των έργων  θα διατεθούν από το επόμενο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ (2014-2021) αν χρειαστεί:

  • 1.315.000 ευρώ από τα μη χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια των Προγραμμάτων GR01 (ΤΑ) και GR02 (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων ) πηγαίνουν στο Πρόγραμμα GR05 (Επείγουσες ανάγκες για την υποδοχή και την προβολή των νέων αφίξεων και για τη στέγαση ευπαθών ομάδων. Βοήθεια για εκούσιες επιστροφές).
  • 2.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα GR02 (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων) στο Πρόγραμμα GR 05. Οι Δότριες Χώρες υπέδειξαν ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των έργων σε συμβάσεις του προγράμματος GR02, θα διατεθούν από το επόμενο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ (2014-2021) αν χρειαστεί.
  • Επιπλέον 670.000 ευρώ θα μεταφερθούν από το Πρόγραμμα GR06 (Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των εθνικών συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης) στο Πρόγραμμα GR05.

Η παραπάνω εξέλιξη ενισχύει σημαντικά το δύσκολο και απαιτητικό έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και επιβεβαιώνει τη σταθερή ελληνική θέση για την αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.