Skip to main content

Δ. Ταμπάκος: Κατάθεση ψυχής-εξιλέωση από τη Σ. Μπεκατώρου

Για «ιστορική» καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου έκανε λόγο ο Ολυμπιονίκης της Αθήνας (2004) στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, σημείωσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βία, όπου και να συμβαίνει και να την καταγγείλουμε. Η Σοφία, με περίσσιο θάρρος και τόλμη, όπως αρμόζει σε έναν αθλητή του βεληνεκούς της και σε έναν εκπληκτικό άνθρωπο, μας έδειξε το δρόμο. Καμία μορφή βίας δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή» τόνισε.

«Γνωριζόμαστε πάνω από 20 χρόνια. Με είχε πάρει για να μου προτείνει να είμαι και εγώ ομιλητής στην ημερίδα. Μου ανέφερε το συμβάν, τα όσα έζησε. Είχε αποφασίσει να καταγγείλει την κακοποίησή της. Μιλήσαμε εκτενώς γι΄ αυτό και γενικότερα για αντίστοιχα περιστατικά στον αθλητισμό και όχι μόνο, καθώς η βία ενδημεί σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Όπου υπάρχει εξουσία, μπορεί να ασκηθεί βία, ψυχολογική και σωματική» επισήμανε.

«Ήταν μια κατάθεση ψυχής για τη Σοφία, μία εξιλέωση. Στόχος της να βοηθήσει στο να μην υπάρξουν άλλα θύματα» τόνισε ο κ. Ταμπάκος.

«Θέλω να της πω ένα μεγάλο μπράβο για το θάρρος και το κουράγιο της να μιλήσει. Κάθε γυναίκα που υπέστη κάτι ανάλογο ή έχει υποστεί βία, πρέπει να βγει μπροστά. Ήδη, βλέπουμε πολλές γυναίκες που εξαιτίας της Σοφίας βρήκαν το κουράγιο και ανοίχτηκαν έστω και μετά από χρόνια, ποτέ δεν είναι αργά» είπε.

«Δεν ξέρω αν ποτέ το θύμα μπορεί να ξεπεράσει το τραύμα του. Ανεξάρτητα από την ηλικία, την ωριμότητά, την πετυχημένη πορεία ως αθλητής, δεν παύει να είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση η διαχείριση αυτού του τραύματος. Για τη Σοφία πέρασαν τόσο χρόνια και τώρα μπόρεσε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να την εκφράσει. Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε και η θέλησή της να προστατεύσει άλλους νέους αθλητές, εν δυνάμει θύματα… Στον βιασμό υπάρχει μόνο το όχι. Αν η Σοφία το είπε μετά από 10 ή 20 χρόνια, δεν έχει καμία σημασία» υπογράμμισε.

«Στον χώρο μας η λεκτική, η σωματική και ψυχολογική βία και πίεση είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, των αγώνων. Έχουν υπάρξει διάφορα περιστατικά κατά καιρούς, όπως αυτά που κατήγγειλαν άλλες δύο αθλήτριες, μετά τη Σοφία, για τη συμπεριφορά των γιατρών. Πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε μια κατάσταση και δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστούν. Περιστατικά που βλέπουμε στις ταινίες, αλλά η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία» δήλωσε ο Δημοσθένης Ταμπάκος.