Skip to main content

Τα ενεργειακά στη συνάντηση Π. Σκουρλέτη με αν. υπουργό Πετρελαίου του Ιράν

Η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Ιράν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα προμήθειας πετρελαίου, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τους τομείς του φυσικού αερίου και των
Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αναφορές έγιναν επίσης, στο ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, την NIOC, που προέκυψε από την επιβολή του εμπάργκο, η άρση του οποίου προσφέρει τη δυνατότητα τακτοποίησής του.

Η ιρανική πλευρά επιβεβαίωσε τη διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο διπλωματικό πεδίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης για μια νέα πορεία και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά και η βούληση, για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος στις διμερείς σχέσεις τους. Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο νέος Πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα Ματζίντ Μοταλεμπι Σαβεστάρι, συνοδευόμενος από στελέχη της πρεσβείας, ενώ απότην ελληνικής πλευράς ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τεχεράνη Γιώργος Αϋφαντής, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του ΥΠΕΝ Νίκος Γιωτόπουλος και η ειδική συνεργάτης του υπουργού, Μαργαρίτα Σύρκου.

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC.