Skip to main content

Fitch: Κίνδυνος επιστροφής στο… 2012 για την Ευρωζώνη

Σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από τις ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αναμένει ο Fitch Ratings, σύμφωνα με νέα του έκθεση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην ανάλυσή του, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί πως ο αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος ενέχει σημαντικές προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, λόγω της αναζωπύρωσης των χρηματοπιστωτικών πιέσεων.

Η ενίσχυση των λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων δύναται να αναθερμάνει τα σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης, όπως συνέβη και το 2012, σπεύδει να προσθέσει.

Οι επιπτώσεις μίας τέτοια εξέλιξης, σημειώνει, θα είναι σημαντικές, οδηγώντας την οικονομία σε στασιμότητα, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα υπερβεί το 1%.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, εξηγεί αναλυτικά, ο πολιτικός κίνδυνος θα «εκφραστεί» κυρίως, σε τρία επίπεδα:

  • Αύξηση του κόστους δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • Εκτίναξη των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα
  • Πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές

Μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα είναι εντονότερες και σφοδρότερες στις χώρες της περιφέρειας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο οίκος Fitch διευκρινίζει ότι τα παραπάνω δεν αντικατοπτρίζουν το «βασικό σενάριο» για την πορεία της Ευρωζώνης, κατά το 2017.

naftemporiki.gr