Skip to main content

Θέλουν συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Οι διαβουλεύσεις των θεσμών με την κυβέρνηση είναι εντατικές, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι τώρα η πρόοδος εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των εμποδίων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν επικίνδυνα. Τα παραπάνω ανέφερε χθες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση με αφορμή τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Πέμπτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Οι θεσμοί έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ωστόσο δεν περιέχει συγκεκριμένα μέτρα και συνεπώς αναμένουν από τον ίδιο διευκρινίσεις. Αυτό εκτιμούν ότι θα γίνει πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup, όπου θα συναντήσει τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ενδεχομένως τον Γερούν Ντέισελμπλουμ και άλλους ομολόγους του.

Επί της ουσίας, η ίδια πηγή υπογράμμιζε χθες ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, το Εurogroup δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Πρέπει να γίνουν αρκετά πριν από την επιστροφή, διαφορετικά δεν έχει νόημα να πάνε οι επικεφαλής στην Ελλάδα», τόνιζε.

Από εκεί και πέρα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να συντονίσουν τις ενέργειές τους, καταλήγοντας σε μια κοινή θέση με το ΔΝΤ. Αυτό αναμένεται να γίνει σε πολιτικό επίπεδο πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup. Η συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ και η δήλωση της επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ότι θα παραμένει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα, χαρακτηρίζεται καταρχήν θετική, αλλά, όπως τονίζουν, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη τις επόμενες μέρες.

Πάντως, στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι ναι μεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των θεσμών για την αξιολόγηση και το χρέος, ωστόσο και οι δύο πλευρές στους κόλπους των δανειστών περιμένουν από την Αθήνα να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης που πρέπει να διανυθεί αφορά την κυβέρνηση και σε αυτό συμφωνούν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφωνούν σε ορισμένες βασικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, όπως: 1) τη διατήρηση των πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα, το οποίο δεν θα είναι ούτε 10, αλλά ούτε και 2 χρόνια, 2) τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στα μέσα του 2018, 3) τη λήψη προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση του στόχου του πλεονάσματος (3,5%) μετά το 2018. Αναφορικά με το τελευταίο σημείο, αυτό των προληπτικών μέτρων, το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να ληφθούν με νομοθετική ρύθμιση, αυτό που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη μεταξύ των θεσμών είναι αν τα μέτρα θα πρέπει να εξειδικευθούν ένα προς ένα.

Είναι επίσης δεδομένο ότι μόνο η Κομισιόν εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στη θέση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται να εξειδικευθούν και να νομοθετηθούν ένα προς ένα τα προληπτικά μέτρα. Το Βερολίνο κινείται στη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ δεν παίρνουν θέση, ενώ από τις χώρες μέλη οι διαχρονικοί υποστηρικτές της χώρας μας, οι Γάλλοι, είναι πολιτικά αποδυναμωμένοι, αφού η σημερινή κυβέρνηση αποχωρεί τον Μάιο.

Αυτό που θεωρούν βέβαιο στις Βρυξέλλες είναι ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο μεθαυριανό Εurogroup, οι δανειστές θα σκληρύνουν τη στάση τους, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση και θέτοντας πλέον επιτακτικά την ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο τον Φεβρουάριο.

Ο λόγος είναι προφανής, έχει να κάνει με την παρατεταμένη εκλογική περίοδο που ξεκινάει στις 15 Μαρτίου με τις εκλογές στην Ολλανδία, στη συνέχεια με τους τέσσερις γύρους των προεδρικών και βουλευτικών στη Γαλλία (23 Απριλίου-18 Ιουνίου), και τέλος με τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Εάν δεν αποφασιστεί έγκαιρα η αξιολόγηση, τότε το ελληνικό ζήτημα θα μπει στο «ψυγείο» μέχρι το φθινόπωρο, κάτι απαγορευτικό με δεδομένες τις δανειακές ανάγκες της χώρας την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Από την πλευρά της η Κομισιόν επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι την Πέμπτη που συνεδριάζει το Εurogroup. «Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» τόνισε, ενώ για την επιστολή Τσακαλώτου απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο επί της ουσίας, αφού παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Εurogroup.