Skip to main content

Βρετανία: Υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων πριν τη λήξη της φοροαπαλλαγής

Οι τιμές των ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν τον Ιανουάριο, καθώς οι μεσίτες προσπάθησαν να επιταχύνουν τις συναλλαγές με εκπτώσεις πριν από μια προσωρινή μείωση ενός μεγάλου φόρου επί των αγορών σπιτιού – παρόλο που πολλές συμφωνίες θα χάσουν την προθεσμία ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το Rightmove.

Η μέση τιμή ζήτησης υποχώρησε 0,9% το μήνα, φαινομενικά για να δελεάσει τους ενδιαφερόμενους στις πωλήσεις της τελευταίας στιγμής, δήλωσε ο μεγαλύτερος ιστότοπος ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, από 613.000 συμφωνίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αναμένεται να κλείσουν περίπου 100.000 μετά τη λήξη του μέτρου στις 31 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν φορολογικούς λογαριασμούς έως και 15.000 λίρες (20.000 $) μεγαλύτερους από αυτούς που θα είχαν.

Ενώ η δραστηριότητα τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου συνήθως καθορίζει τον τόνο για το υπόλοιπο του έτους, το κλείσιμο της αγοράς που σχετίζεται με τον Covid και οι εορταστικές διακοπές που αυξάνουν τα κίνητρα είναι πιθανό να παρακάμπτουν τα στοιχεία το 2021.

Ο Τιμ Μπάνιστερ, διευθυντής δεδομένων της Rightmove, δήλωσε ότι η κύρια διαφορά μεταξύ του πρώτου lockdown της Βρετανίας πέρυσι και του τώρα είναι ότι η αγορά κατοικίας ήταν ανοιχτή αυτή τη φορά, έτσι ώστε «οι διαφορετικές προτεραιότητες στέγασης να μπορούν να ικανοποιηθούν πιο εύκολα». Καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται εξ αποστάσεως και τα παιδιά κάνουν μαθήματα για το σχολείο στο σπίτ, έχουν αναζητήσει σπίτια με περισσότερο χώρο – εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – ανεβάζοντας την αγορά μετά το αρχικό σοκ της πανδημίας παρά την τεράστια οικονομική ύφεση.

Ο αριθμός των συμφωνημένων πωλήσεων πέρυσι ήταν 10ος το 2019. Ο Μάθιου Σμιθ, διευθυντής πωλήσεων και ενοικιάσεων στο Thornley Groves του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι η επιθυμία αναβάθμισης στα προάστια είναι ο κύριος μοχλός των πωλήσεων. «Δεν πιστεύω ότι τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή οφείλονται αποκλειστικά στις φορολογικές διακοπές», είπε. «Δίνει απλώς στους ανθρώπους την ώθηση να είναι σε εγρήγορση για τη μετακόμιση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Bloomberg