Skip to main content

Παντσίρ: Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι πήραν τον πλήρη έλεγχο- Η αντίσταση αρνείται τον ισχυρισμό

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο της αφγανικής επαρχίας Παντσίρ, του τελευταίου θύλακα εδάφους που παραμένει εκτός της κυριαρχίας τους.

Έχουν λάβει χώρα σκληρές μάχες στην κοιλάδα, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ, με το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν (NRF) να αντιστέκεται στην κυριαρχία των Ταλιμπάν.

«Με αυτή τη νίκη, η χώρα μας βγήκε τελείως από το τέλμα του πολέμου», δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Ωστόσο, το NRF δεν επιβεβαίωσε την επικράτηση των Ταλιμπάν.

«Δεν είναι αλήθεια, οι Ταλιμπάν δεν έχουν κατακτήσει το Παντσίρ, απορρίπτω τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του NRF, Αλί Μαϊσάμ, στο BBC.

Ένα tweet επίσης της ομάδας αναφέρει τα εξής: «Οι δυνάμεις του NRF είναι παρούσες σε όλες τις στρατηγικές θέσεις σε όλη την κοιλάδα για να συνεχίσουν τον αγώνα. Διαβεβαιώνουμε τον πληθυσμό του Αφγανιστάν ότι ο αγώνας εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί μέχρι να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ελευθερία».

Οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν μαχητές των Ταλιμπάν μπροστά από την πύλη του συγκροτήματος του επαρχιακού κυβερνήτη, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτές τις εικόνες.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο του υπόλοιπου Αφγανιστάν πριν από τρεις εβδομάδες, αναλαμβάνοντας την εξουσία στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης που είχε την υποστήριξη της Δύσης.

Ο ηγέτης του NRF, Αχμάντ Μασούντ δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Όπως είπε, υποστηρίζει ένα σχέδιο για διακανονισμό μέσω διαπραγματεύσεων και κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν την επίθεσή τους.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο  Μασούντ είπε ότι το NRF, το οποίο περιλαμβάνει πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν και τοπικές πολιτοφυλακές, θα ήταν έτοιμο να σταματήσει τις μάχες εάν οι Ταλιμπάν σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Δεν υπήρξε, ωστόσο, καμία απάντηση από τους Ταλιμπάν.

Το Παντσίρ, μια τραχιά ορεινή κοιλάδα, φιλοξενεί μεταξύ 150.000 και 200.000 ανθρώπους.

Η αντίσταση – η οποία περιλαμβάνει πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν και τοπικές πολιτοφυλακές – καθοδηγείται από τον τοπικό φυλετικό ηγέτη Αχμάντ Μασούντ.

Ο πατέρας του πολέμησε με επιτυχία τους Σοβιετικούς που εισέβαλαν στη δεκαετία του 1980 και τους Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990.

Την Κυριακή σκοτώθηκαν δύο από τους εξέχοντες ηγέτες του NRF, κάτι που αποτέλεσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για την ομάδα.

Σύμφωνα με το μέτωπο έχασαν τη ζωή τους ο εκπρόσωπός του Φαχίμ Ντάστι και ένας διοικητής, ο στρατηγός Αμντούλ Γουντούντ. Παράλληλα, έχουν σκοτωθεί ένας εξέχων στρατηγός των Ταλιμπάν και 13 σωματοφύλακες.

Με τους Ταλιμπάν να αναμένεται να ανακοινώσουν νέα κυβέρνηση, οι ξένες δυνάμεις προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.

naftemporiki.gr