Skip to main content

Πληθαίνουν οι φωνές για διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη

Σημαντική επιβράδυνση παρουσιάζει η οικονομική δραστηριότητα στις χώρες της Ευρωζώνης από τα νέα περιοριστικά μέτρα, εξέλιξη που πυροδοτεί ολοένα και περισσότερες ανησυχίες για διπλή ύφεση, σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες.

Από τον κλάδο ταξιδίων έως το λιανεμπόριο, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις δαπάνες, όλα δέχθηκαν νέο πλήγμα τις πρώτες εβδομάδες του 2021. Ο

Μπερτ Κόλιτζν, οικονομολόγος της ING, επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία, παραδέχεται ότι η οικονομική δραστηριότητα βαίνει μειούμενη, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπιών εάν τα γενναιόδωρα μέτρα των κυβερνήσεων δεν συνεχιστούν. Ως εκ τούτου, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι την αναμενόμενη πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 -Oxford Economics και Nomura προβλέπουν συρρίκνωση από 1,8% έως 2,3%- θα ακολουθήσει νέα πτώση στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε πολλές από τις μεγάλες οικονομίες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε διπλή ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης, που ορίζεται από δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης σε λιγότερο από δύο έτη, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, που επικαλείται μία σειρά προβλέψεων από οικονομολόγους.

Η Καταρίνα Ουτερμολ, οικονομολόγος της Allianz, αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βρεθεί αντιμέτωπη με διπλή ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο Τσιάρα Ζανγκαρέλι, οικονομολόγος της Nomura, ενώ θεωρεί ενθαρρυντικό σημάδι τα εμβόλια, τα πιο αυστηρά lockdowns αμαυρώνουν τις προοπτικές για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.

Η Ντανιέλα Ορντονέζ, οικονομολόγος της Oxford Economics, θεωρεί ότι η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας ενδεχομένως να αποτελεί μόνο η αρχή μίας νέας φάσης επιδείνωσης της Ευρωζώνης.