Skip to main content

Ν. Αφρική: Το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους ρινόκερους

Πλέον είναι επίσημο: το 2013, οι θανατώσεις ρινόκερων στη Νότια Αφρική έσπασαν κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 1.000 και εντείνοντας τους φόβους για κατάρρευση ολόκληρου του πληθυσμού μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Ο συνολικός αριθμός των ρινόκερων που θανατώθηκαν στη Νότια Αφρική το 2013 αυξήθηκε σε 1.004», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας. Ο αριθμός μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι που οφείλεται στην τεράστια ζήτηση για κέρατα στη μαύρη αγορά.

Στην αφρικανική χώρα ζει περίπου το 80% των ρινόκερων παγκοσμίως, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 25.000. Ενδεικτικό των τρομακτικών διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από έξι χρόνια, στη Νότια Αφρική καταγράφηκαν μόνο 13 θανατώσεις ρινόκερων. Έκτοτε, παρά τις περιπολίες με δασοφύλακες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι λαθροκυνηγοί βρίσκουν πάντοτε νέους τρόπους να είναι ένα βήμα μπροστά από τις αρχές. Ήδη από τις αρχές του έτους έχουν θανατωθεί 37 ρινόκεροι.

Σημειώνεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα, το 2012, 668 ρινόκεροι είχαν χάσει συνολικά τη ζωή τους – αριθμός που αποτέλεσε ετήσιο ρεκόρ. Στην τελευταία έκθεσή του το WWF έκανε λόγο για «έκρηξη» της λαθροθηρίας στην περιοχή. Στέλεχος της οργάνωσης ανέφερε ότι, ειδικά στη Νοτιο Αφρική, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αύξηση των θανατώσεων σε ποσοστό 5.000% – αριθμός που συμφωνεί με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Οι ρινόκεροι βρίσκονται στο στόχαστρο των λαθροθήρων για τα πολύτιμα κέρατά τους, τα οποία προωθούνται σε χώρες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, όπου κερδίζει έδαφος η επιστημονικά αβάσιμη πεποίθηση ότι η σκόνη από το κέρατο θεραπεύει πάσης φύσεως ασθένεια, ακόμη και τον καρκίνο.