Skip to main content

Ανησυχία για διπλασιασμό των ακραίων Ελ Νίνιο λόγω κλιματικής αλλαγής

Η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή θα φέρει διπλάσιο κίνδυνο των ακραίων καιρικών φαινομένων του Ελ Νίνιο, προειδοποιούν επιστήμονες, οι οποίοι παραπέμπουν σε ανάλογα συμβάντα τις προηγούμενες δεκαετίες. Μέχρι πρότινος επικρατούσε η άποψη ότι το φαινόμενο θα παρέμενε σχετικά ανεπηρέαστο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Climate Change, μέσα στα επόμενα 100 χρόνια είναι πιθανό να εκδηλώνεται ένας ακραίος Ελ Νίνιο ανά δεκαετία, από ένας ανά 20 χρόνια, με τα σημερινά κλιματικά δεδομένα. Τα ευρήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγους μήνες μετά από αυτά μελέτης ερευνητών από την Αυστραλία, οι οποίοι προέβλεψαν πιο έντονες ξηρασίες και πλημμύρες καθώς και επιδείνωση των συνεπειών του Ελ Νίνιο, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει διάφορους τομείς, από τη γεωργία μέχρι τη δημόσια υγεία.

«Πρόκειται για μια καθόλου αναμενόμενη συνέπεια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Παλαιότερα πιστεύαμε ότι ο Ελ Νίνιο δεν θα επηρεαζόταν από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο καθ. Ματ Κόλινς από το πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες. «Οι συνθήκες τροπικών βροχοπτώσεων, όπως αυτές που εκδηλώνονται σε ακραίους Ελ Νίνιο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν με δραματικό τρόπο τον κόσμο, συνεπώς οι επιπτώσεις για την ανθρωπότητα είναι σοβαρές».

Για όσο διαρκεί ο Ελ Νίνιο, η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων του ανατολικού Ειρηνικού ανεβαίνει, κάτι που φέρνει ξηρασία στο δυτικό τροπικό Ειρηνικό και πλημμύρες στον ανατολικό. Ένας ισχυρός Ελ Νίνιο μεταβάλλει τις βροχοπτώσεις προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις σε – υπό κανονικές συνθήκες – ξηρές χώρες της Νοτίου Αμερικής, αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα κ.ά.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μοντέλα που έχει αποδειχθεί ότι αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις αλλαγές θερμοκρασίας, ρευμάτων και νεφώσεων προκειμένου να καταλήξουν για πρώτη φορά, όπως υποστηρίζουν, σε ένα σαφές αποτέλεσμα. «Αυτή η έρευνα αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη του θέματος, η οποία παράγει αξιόπιστα και πειστικά αποτελέσματα για τους ακραίους Ελ Νίνιο», υποστήριξε ο Έρικ Γκιγιάρντι από το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.