Skip to main content

15 ημέρες που ίσως να κρίνουν τις εξελίξεις του 2021

Του Γιάννη Αργυρού

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου μπορεί να αποδειχτεί το κρισιμότερο για το 2021 στην Ελλάδα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μια ματιά στα γεγονότα που έρχονται τις επόμενες 15 ημέρες είναι αρκετή για να σας πείσει. Στο παγκόσμιο χωριό οι πληροφορίες για μια νέα δυναμική εμφάνιση των οπλισμένων οπαδών του Τραμπ σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσουν την ένταση στις ΗΠΑ και να στιγματίσουν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν προκαλούν έντονη ανησυχία. Ήδη και στις δύο πλευρές του ατλαντικού κορυφώνεται η συζήτηση αν η δημοκρατία απειλείται από τα social media και αν πλέον θεωρείται απαραίτητη μια συνθήκη ελέγχουν και ρυθμίσεων  στα κοινωνικά δίκτυα. Οι πρώτες σκέψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υιοθέτηση νομοθεσίας η οποία θα θεσπίζει κανόνες και μηχανισμούς ελέγχου στις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Την ερχόμενη Τετάρτη η ανάληψη της εξουσίας των  ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν θα σημάνει την επιστροφή της υπερδύναμης σε μια κανονικότητα που είχε στερηθεί τα τελευταία χρόνια  όπως την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Συνολικά ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα υπογράψει περί τα δέκα διατάγματα που αφενός «κατεδαφίζουν» εμβληματικές επιλογές του Ντόναλτ Τραμπ όπως η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες μουσουλμανικών, χωρών αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στη Γερουσία να αφοσιωθεί στην διαδικασία παραπομπής του απερχόμενου προέδρου.

Πρώτος στόχος του νέου προέδρου είναι η εξεύρεση λύσεων για την  αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη και στον αγώνα για κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη. 

Παράλληλα η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπαίντεν θα αλλάξει το μείγμα στην εξωτερική πολιτική με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται για τις επιλογές του στην Ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική αλλά και τις σχέσεις με  Ρωσία και Κίνα όσο και τους  δορυφόρους τους.

Στις 25 Ιανουαρίου υπάρχει το crash test των διερευνητικών επαφών Ελλάδας –Τουρκίας που αναμένεται να ξεκινήσουν με χαμηλές προσδοκίες είναι όμως σαφές ότι είναι μέρος ενός εξαιρετικά πολύπλοκου γεωπολιτικού παιγνιδιού για την επόμενη ημέρα. Για την ενέργεια και όχι μόνο. Ένα παιγνίδι στο οποίο συμμετέχουν  από μικρές χώρες όπως η Κύπρος ή η Μάλτα, περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία μέχρι ισχυρές χώρες και υπερδυνάμεις.

Στην Ελλάδα σήμερα ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου σε μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ της υγειονομικής ασφάλειας και των ανοχών της οικονομίας. Οι επόμενες 15 ημέρες σε συνάρτηση με το βαρύ χειμώνα που ήρθε ξαφνικά ανεβάζουν σημαντικά το ρίσκο για κυβέρνηση και ειδικούς. Πόσο μάλλον όταν το στοίχημα των εμβολιασμών βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο καθώς φουντώνουν οι αδυναμίες των εταιριών που παράγουν τα εμβόλια να τηρήσουν τόσο τα χρονοδιαγράμματα όσο και τις ποσότητες που έχουν δεσμευτεί.

Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοικτά η 31η Ιανουαρίου θα είναι ούτως η άλλως μια κομβική μέρα για το 2021 καθώς οι εξελίξεις του δεκαπενθήμερου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον «οδικό χάρτη» της νέας χρονιάς είτε αυτός αφορά την πανδημία σε όλο τον κόσμο είτε τις εξελίξεις στην Ελλάδα.