Skip to main content

To «ραντεβού» με Fitch και η έξοδος στις αγορές

Την «ετυμηγορία» του οίκου Fitch, την πρώτη αξιολόγηση του 2020, περιμένει η Ελλάδα ώστε να προχωρήσει στα σχέδιά της για έξοδό της στις αγορές με νέα ομολογιακή έκδοση. Ο οίκος αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω την προοπτική σε θετική από σταθερή. Μια μεγάλη έκπληξη, με αναβάθμιση του αξιόχρεου, δίνει στην Αθήνα «χρυσό εισιτήριο» για δανεισμό με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους και ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο.

Ήδη οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 15ετίας, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 1,31%, έχοντας αποκλιμακωθεί σχεδόν κατά 300 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς η φιλοαναπτυξιακή πολιτική της νέας κυβέρνησης και η προσήλωση στην προσέλκυση επενδύσεων ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ισχυρό χαρτί και οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Οι πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για έξοδο με την έκδοση 15ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως Δευτέρα ή Τρίτη, ενώ ως εναλλακτική ημερομηνία θεωρείται η 4η Φεβρουαρίου.

«Θα είναι ομόλογο μεγάλης διάρκειας», είχε δηλώσει χθες στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τη χρηματοδοτική στρατηγική για το 2020, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει την άντληση 4 με 8 δισ. ευρώ φέτος μέσω της έκδοσης χρέους. Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η βελτίωση τη ρευστότητας στην καμπύλη αποδόσεων και διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Κλειδί για τις επόμενες εξόδους στις αγορές και την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποτελούν και οι αξιολογήσεις των οίκων. Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι να επανέλθει στην υψηλή επενδυτική βαθμίδα(Investment-grade) από τους οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό αξίοχρεο στο ΒΒ- από Β+ τον Οκτώβριο, τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιθυμητό στόχο. Η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα επίσης τρεις βαθμίδες κάτω του Investment grade και η Moody’s τέσσερις,στην κατηγορία Β1..

Για το 2020, ποδαρικό κάνει ο οίκoς Fitch, όπου αναμένεται να βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας  όμως την αξιολόγηση στην κατηγορία BB-.

Κατά την τελευταία του έκθεση τον Αύγουστο του 2019, ο Fitch είχε διατήρησει αμετάβλητη την πιοστοληπτική κατάταξη της Ελλάδας στο ΒΒ-, αναφέροντας ότι «το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μη βιώσιμο καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή από το 2016 και μετά βασίστηκε στην υπερφορολόγηση και πολύ χαμηλές επενδύσεις.

naftemporiki.gr