Skip to main content

Ντέισελμπλουμ για ασφαλιστικό: Σοβαρές οι προτάσεις, με κάποια προβλήματα

Ως «σοβαρές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες ακόμη προκειμένου να υπάρξει μία ολοκληρωμένη συμφωνία.

«Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, οι οποίες διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος» σημείωσε ο Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν ορισμένα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε. 

«Αυτά δουλεύουμε τώρα και θα χρειαστούμε ορισμένες εβδομάδες ακόμη» συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup, επαναλαμβάνοντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι μη βιώσιμο, καθώς απορροφά πολύτιμους πόρους από τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος, ενώ όσον αφορά στο χρέος, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, προτού ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση:

  • Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα
  • Διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος
  • Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

Ειδική αναφορά έκανε και στο προσφυγικό πρόβλημα της Ευρώπης, καθιστώντας αναγκαία τη συνεργασία και των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε., ενώ προειδοποίησε ότι ο χειρότερος κίνδυνος έγκειται στη λήψη μεμονωμένων μέτρων και στο κλείσιμο των συνόρων.

naftemporiki.gr