Skip to main content

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα για τον Πρωθυπουργό

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Βουτιά στα δύσκολα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την επιστροφή του σήμερα από το χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας, με τις αντιδράσεις αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών εντός συνόρων να κορυφώνονται τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Οι αγρότες σε όλη τη χώρα ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και κλείνουν συμβολικά εθνικές οδούς και τελωνεία, στέλνοντας επί της ουσίας τελεσίγραφο στο Μαξίμου μέχρι αύριο, που θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνέλευση στα Τέμπτη για συντονισμό ενεργειών. 

Αρνητική εξέλιξη υπήρξε χθες και στις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επανέφεραν μια παλιά και πάγια θέση κυρίως του ΔΝΤ ότι η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,.8 δισ. πρέπει να προέλθει κυρίως από μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με τα υψηλά, όπως θεωρούν, ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται σε κοινή συνέντευξη Τύπου να επιχειρήσουν να «λειάνουν» τις αντιδράσεις αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών ανακοινώνοντας βελτιώσεις στην κυβερνητική πρόταση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επαφές του κ. Τσίπρα στο Νταβός ανέδειξαν την «άμεση διασύνδεση της αξιολόγησης με την απομείωση του χρέους», ενώ αποφασίσθηκε να υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» Αθήνας – ΔΝΤ – Βερολίνου καθ’ όλη τη διάρκεια της αξιολόγησης, ώστε «να αποφευχθούν παρεξηγήσεις» που οφείλονται σε διαρροές αβάσιμες ή μη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αξιολογούσαν ψηλά τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, κάτι που ανέδειξε και ο πρωθυπουργός με αναφορά του στο πάνελ στο Νταβός. Όπως έλεγαν χθες, το ΔΝΤ εστιάζει στην ανάγκη μείωσης συντάξεων, η ΕΚΤ στο δημοσιονομικό, ενώ η Κομισιόν εκφράζει τις επιφυλάξεις της στην αύξηση των εισφορών για την κάλυψη μέρους της μείωσης στην ασφαλιστική δαπάνη.

Πώς θα ξεπεραστούν όλα αυτά; «Μόνο ο χρόνος θα δείξει», λέει κυβερνητικό στέλεχος. Αυτήν τη στιγμή προέχουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αφού αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης τα ν/σ που θα έρθουν στη Βουλή, όποιο κι αν είναι το περιεχόμενό τους, κινδυνεύουν να μην περάσουν.